Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Iz FIPA-e pozivaju investitore: Ulažite u BiH, najgori smo u svemu, a bit će još gore

Preuzmite sliku

Agencija za promociju stranih investicija BiH (FIPA) objavila je ove sedmice jedno saopštenje koje ima potencijal da otjera i one investitore sa najviše entuzijazma, piše Biznisinfo.

Tekst koji je objavljen na internet stranici FIPA-e nazvan je “Analiza privrednih i ekonomskih indikatora u vezi sa direktnim stranim investicijama u bih u periodu pandemije virusa Covid-19”.

U ovom tekstu koji odudara od ranijih saopštenja FIPA-e, manje više se nabraja što je loše u BiH, a naročito se u više navrata potencira činjenica da smo najgori u regionu i među najgorima u Evropi.

– Bosna i Hercegovina je ponovo prema izvještaju Svjetske banke o lakoći poslovanja pogoršala svoj ranking u odnosu na prošlogodišnji izvještaj, i to za jednu poziciju, te se nalazi se na 90.mjestu. Najslabije smo plasirana država našeg regiona, a među najlošijim u Evropi – stoji u objavi.

Potom se detaljno navode parametri po kojima smo loše plasirani u ovom izvještaju. Inače, na stranici Svjetske banke vidi se da je izvještaj Doing Business 2020 objavljen u oktobru prošle godine, pa nije jasno zašto su iz Agencije sada odlučili da ovo potenciraju.

Iz FIPA-e dalje navode da je prema Globalnom izvještaju konkurentnosti 2019 Svjetskog ekonomskog foruma, Bosna i Hercegovina na 92. mjestu od ukupno rangirane 141 države, te je za jednu poziciju lošije pozicionirana u odnosu na prethodni izvještaj.

– U poređenju sa državama našeg regiona i Evrope, Bosna i Hercegovina je i u ovogodišnjem izvještaju najslabije rangirana – ističu iz FIPA-e.

Dodaje se da je BiH ostvarila izvijestan napredak prema Indeksu ekonomskih sloboda. No, napominju da je prema Forbsovom izvještaju o najboljim državama za poslovanje iz decembara 2018, Bosna i Hercegovina “tek na 98. mjestu, te je najslabije rangirana država našeg regiona”. Prizivanje negativnog izvještaja jednog magazina i to od prije dvije godine čini se krajnje nepotrebnim i neozbiljnim.

Ako nekome još nije jasno gdje je došao da investira, iz FIPA-e još jednom potcrtavaju:

– Na osnovu ovih izvještaja jasno je da slika poslovnog ambijenta BiH nije pozitivna. Uobičajeno smo posljednji u odnosu na zemlje regiona i druge evropske zemlje – zaključuje se u tekstu.

Ekonomija BiH je, ističu iz Agencije, i prije Covida 19 bila na putu usporavanja, a sada se suočava s mogućom dubokom recesijom.

– Ako uzmemo u obzir izvještaje međunarodnih institucija o položaju BiH na globalnom nivou i tome dodamo posljedice pandemije, jasno je da će efekti po našu ekonomiju i privredu biti skoro dramatični – smatraju u FIPA-e.

Inače, sve činjenice ovdje navedene su tačne i ne treba ih skrivati niti treba stvari prikazivati ljepšim nego što jesu. BiznisInfo i drugi mediji redovno ukazuju na to da je poslovni ambijent u BiH katastrofalan i da su potrebne radikalne reforme.

No, u javnim saopštenjima institucije koja se zove Agencija za promociju stranih investicija BiH svakako bi se očekivao drugačiji ton koji bi bio u službi isticanja pozitivnih strana naše zemlje i ekonomije te privlačenja stranih i domaćih ulagača.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,