Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Iz Dite poručili: Nađite nas na policama, nemamo za reklamu!

Preuzmite sliku

Fabrika detrdženata “Dita” nekada je bila gigant, a danas je u stečaju ali ipak radi i plasira svoje proizvode na tržište. 

“Dita” je sada u stečaju, ali ne stojimo loše. Svi radnici imaju plaće, uplaćuju nam se doprinosi, možemo pokriti nabavku sirovina i troškove proizvodnje. Ovdje ima i šanse za mlade “priča za Faktor Midhat Sakić, inženjer zaštite na radu.

Zamjenik stečajnog upravnika Almir Bajrić dodaje da je radna snaga maksimalno iskorištena, a da nema potrebe ni za velikim menadžmentom.

Prije rata fabrika je zapošljavala 620 radnika, a znalo je biti još 80 sezonaca. Radi se o velikom kompleksu, ukupno oko 84 dunuma zemljišta. U bivšoj Jugoslaviji parirala im je samo “Saponija” iz Osijeka, javlja Biznisinfo.

Nedavno nije uspjelo šesto po redu javno nadmetanje za kupovinu tuzlanske fabrike detrdženata “Dita”. Sve je okončano za minut, jer se niti jedan kupac nije pojavio.

“Dobro da smo dočekali i ovo da radimo, nego sjediti i nemati ništa. Ja sam uvijek imao neku nadu da će ponovo raditi. Ni sada nisam pesimista kada je u pitanju prodaja fabrike. Mi održavamo ovaj sistem, radimo i pokrivamo svoje obaveze. Mislim da će se ovo riješiti do kraja godine, jer ne može trajati vječno” , kaže Enver Mehmedović, rukovodilac pogona tečnih detrdžanata.

Svi pogoni u fabrici su osposobljeni za rad, samo što se sve odvija u puno manjem kapacitetu. Ipak, standard po kojem je “Dita” prije bila poznata još uvijek je na nivou prijeratnog.

“Ditini” proizvodi sada se putem trgovačkih lanaca distribuiraju širom BiH, a postoje razgovori da se počne sa izvozom u Srbiju te da se produži saradnja na Kosovu.

“Imamo oko 50 proizvoda uključujući i industrijski program i možemo ugoditi bilo kojim zahtjevima tržišta za proizvodnju i najspecifičnijih proizvoda kada su u pitanju sredstva za pranje i cišćenje, kako domaćinstva tako i industrije. Kapacitet preduzeća je ogroman, a trenutno prodaja diktira proizvodnju, koja je različita shodno periodima. U trgovinskim lancima se moze naći većina “Ditinih” proizvoda, a među zadnjim koji su stigli na police je tečni sapun od jednog i pet litara u objektima trgovačkog lanca Bingo” ,  kaže zamjenik stečajnog upravnika Almir Bajrić.

Čini se da nekadašnji gigant treba još samo jedan korak u pravom smjeru, a to je odgovoran kupac, ali barem za sada oni koji čekaju nisu nesretni.

“Potražite nas na policama, naše detrdžente Arix tenzo, Idu, čuveni 3-de… Mi još nemamo novca da se reklamiramo” ,poručila je za kraj Jasminka Delić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,