Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Italijanski div u BiH pokreće proizvodnju dijelova za električne mašine i vozila

Preuzmite sliku

Kompanija PMP Industries S.P.A, planira izgradnju proizvodnog objekta u Poslovnoj zoni Aleksandrovac u Laktašima, na zemljištu površine 91.284 m2.
Namjeravaju pokrenuti “vertikalnu proizvodnju dijelova za mašine na električni pogon”.

Ovaj projekat podrazumijeva potpuni proizvodni proces dijelova za mašine na električni pogon, hidraulične komponente visokog pritiska i reduktore počevši od proizvodnje odlivaka, njihove mašinske obrade do montaže gotovog proizvoda, izvještava BiznisInfo.

Primjena ovih proizvoda je vrlo široka, ali služi isključivo za električna vozila što je sa tehnološkog aspekta jednistveno na evropskom tržištu.

Implementacija Projekta planirana je u 3 faze.

Prva faza je faza koja se odnosi na proizvodnju čeličnih odlivaka za dijelove mašina na električni pogon. Predviđena dinamika izgradnje jeste 2022 / 2023. godina, a sama proizvodnja bi počela u 2024. godini.

Druga faza podrazumijeva fazu mašinske obrade odlivaka. Ovaj objekat bi bio izgrađen do 2027. godine i u njemu bi se radila mašinska obrada čeličnih odlivaka proizvedenih u njihovoj livnici.

Dalja ekspanzija (moguća treća faza) je faza kompletne montaže odnosno sklapanja gotovih proizvoda i eventualno faza proširenja proizvodnih kapaciteta za proizvodnju odlivaka i mašinsku obradu;

PMP Industries SPA je holding kompanija međunarodne grupacije PMP koja uključuje 7 preduzeća, 4 poslovne divizije i preko 1.200 zaposlenih širom svijeta.

Glavno sjedište PMP grupacije nalazi se u mjestu Coseano sjeveroistočno od Venecije gdje je kompanija prvi put osnovana 1996. godine, a potom je proširivana 2005., 2007. i 2014. godine.

PMP proizvodi mehanička hidraulična i električna rješenja širom svijeta.

Kompanija je već izradila projekt Prethodne procjene utjecaja na životnu sredinu koji je predala Vladi RS-a. (Biznisinfo)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje