Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanje: Evo koliko je mladih u BiH tokom pandemije ostalo bez posla i koliko ih želi napustiti BiH

Preuzmite sliku

Istraživanje dalo odgovor koliko je mladih u BiH tokom pandemije ostalo bez posla i koliko i želi napustiti BiH

Covid-19 kriza primjetno je uticala na 59 posto mladih u BiH od čega je 36 posto mladih istaklo da je imalo posljedice na poslu.

Čak 70 posto mladih su naveli da je pandemija negativno utjecala na obrazovanje, a više od polovine mladih ima negativnu percepciju života nakon pandemije i smatraju da će biti manje prilika za zapošljavanje.

  • Zabrinjavanjućih 82 posto njih žele napustiti BiH krajem ove ili početkom naredne godine.

    Razlozi koje navode za odlazak povezani su najviše sa zaposlenjem, te tako 56% ispitanika kao razloge za odlazak novodi bolju platu, više mogućnosti za zaposlenje, sigurnije zaposlenje i mogućnosti za napredovanje u poslu, dok njih 15 posto želi otići u neku drugu zemlju zbog kavitetnijeg života.

    Kao razloge za ostanak u BiH navode porodicu-njih 38 posto, dok je 15,3 ispitanika navelo da je to patriotizam.

  • Kroz istraživanje su identifikovane i neophodne promjene koje se trebaju desiti da bi mladi ostali u BiH, a to su, reklo je njih  52,5 posto, zapošljavanje, veća primanja i bolji kvalitet života, dok je 15,4 ispitanika navelo nužnost promjene političke situacije.

    Ove porazne brojke predstavljene su danas na javnoj diskusiji “Život mladih u BiH: Da li je vrijeme za promjene?” u organizaciji Westminster fondacije za demokratiju u okviru programa koji podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

    Nj.E. Matt Field, britanski ambasador u Bosni i Hercegovini, je ovom prilikom između ostalog naglasio: „Podaci iz ankete koju je WFD proveo potvrđuju trend visokog procenta mladih koji žele da napuste BiH. Ukoliko se trend iseljavanja nastavi, to će u budućnosti donijeti niz socio-ekonomskih problema od kojih su neki već danas primjetni. Mi smo prepoznali ovaj trend i aktivno radimo sa mladima na iznalaženju rješenja. Vjerujemo da su mladi puno više od pasivnih primatelja vanjskih uticaja; oni trebaju biti aktivno uključeni u kreiranju svog razvoja i okruženja, biti u centru procesa donošenja odluka koje ih se direktno tiču. Korištenjem ove i sličnih analiza možemo zajedno raditi na definisanju i stvaranju pozitivnijih i boljih politika za BiH“, kazao je Nj.E. Matt Field.

    „Kroz program koji podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, Westminster fondacija za demokratiju radi na podsticanju političkih aktera da mladima posvete posebnu pažnju kreiranjem politika za njih, jer su oni nosioci razvoja društva“, navela je Dragica Reljanović iz Westminster fondacije za demokratiju.

    U osvrtu na rezultate istraživanja, panelisti i panelistice govorili su o problemima u oblastima zapošljavanja, obrazovanja, uključenosti mladih u donošenje odluka, kao i njihovim planovima za napuštanje BiH, te u kojoj mjeri su problemi sa kojima se mladi u BiH suočavaju postali još prioritetniji za rješavanje.

    Istraživanje je provela Agencija za ispitivanje javnog mnijenja Prism Research & Consulting i realizovano je na reprezentativnom uzorku od 1005 ispitanika od 18 do 30 godina. (Buka.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje