Subota, 6. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanje: 45 hiljada ljudi svake godine su ubije jer nemaju posao

Preuzmite sliku

Jedno od svakih pet samoubistava na sviijetu može se povezati s nezaposlenošću, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u časopisu The Lancet Psychiatry. S obzirom na brojčano stanje na Zavodima za zapošljavanje BiH, i mi smo zabrinuti.

U istraživanju, finansiranom od strane Univerziteta u Zürichu, analizirana je stopa mortaliteta dobivena od Svjetske zdravstvene organizacije, u 63 zemlje u razdoblju od 2000. do 2011. godine.

Od prosječnih 233.000 proučenih godišnjih samoubistava, oko 45.000, tačnije 20 posto, povezano je s nezaposlenosti, pokazalo je istraživanje. Također je otkriveno da je porastao broj samoubistava povezanih s ostankom bez posla, nakon finansijske krize koja je počela 2008. godine. Naprimjer, 2007. je 41.148 samoubistava bilo povezano s nezaposlenošću, dok je, usporedbe radi, s njom povezano čak 46.131 saboubistava 2009. godine, što je porast od gotovo pet posto.

Kad se uzmu u obzir te činjenice, trebalo bi razmisliti o većoj prevenciji, posebno tokom ekonomskog pada države, zaključeno je u istraživanju.

“Ovi podaci znače da postoji konstantna potreba da se usredotočimo na sprječavanje suicida, čak i više u ekonomski prosperitetnim, stabilnim razdobljima, nego kad dođe do pada, kad imamo i manjak resursa. To je nužno činiti i to ne samo u zemljama s visokom, nego i niskim stopama nezaposlenih”, smatraju stručnjaci.

(businessinsider.com)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje