Utorak, 2. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ishod sastanka u Moskvi: BiH će uskoro nastaviti sa izvozom jabuka u Rusiju

Sastanak sa rukovodstvom Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije (Rosseljhoznadzor), održan juče u Moskvi sa ciljem ukidanja zabrane izvoza jabuka bio je pozitivan, istakao je nakon sastanka ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

„Ruska strana je zadovoljna sa svim što su nadležne službe u BiH uradile na unapređenju sistema izdavanja fitosanitarnog sertifikata i obrasca o porijeklu robe. Mi sada imamo kompletan uvid u proizvodnju količine voća i povrća i izvoznika u Rusku Federaciju i potpuno smo spremni da garantujemo da sistem funkcioniše onako kako smo ranije potpisali u protokolu“, istakao je ministar dodajući da uspostavljeni sistem kontrole bh. strana već primjenjuje na izvozu kruške u Rusku Federaciju i da taj sistem u potpunosti funkcioniše.

„Ruska strana namjerava, prije konačnog ukidanja zabrane izvoza jabuka, da se prvo uvjeri na terenu u sve što smo uradili, te da onda svoju odluku stavi van snage.“, naglasio je ministar. Ruska strane će detaljno analizirati sve što je dostavljeno te vrlo brzo poslati inspekciju za pregled.

„Nema sumnje da će krajnji rezultat u vezi izvoza jabuke biti povoljan za nas, ali je veoma važno i to da je ovakvim brzim i cjelovitim postupanjem unapređenja i utvrđivanja sistema kontrola bh. strane otklonjena mogućnost da se osim jabuka zabrani izvoz i drugih vrsta voća, prije svega kruške“, istakao je ministar Šarović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,