Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Investicija od 12 miliona eura: Firma iz Gradačca gradi fabriku u Hrvatskoj

Preuzmite sliku

TMD Group, gradačačka firma koja proizvodi dijelove za najveće svjetske kompanije u automobilskoj industriji, odučila je proširiti poslovanje i na Hrvatsku.

Investicija TMD-a koja se procjenjuje na 12 miliona eura počela je registracijom firme TMD Logistic u slavonskoj općini Babina Greda 2016. godine i kupnjom zemljišta u poslovnoj zoni.

U saradnji sa njemačkim partnerima, na toj lokaciji TMD Logistic će sagraditi proizvodni pogon i logistički centar.

Kako je za BiznisInfo potvrdio direktor Adem Hanić, izgradnja pogona počeće sljedeće godine.

– Pri kraju je proces izdavanja građevinske dozvole a trenutno radimo tehnološki projekat. Ukupna površina zemljišta iznosi 32.000 metara kvadratnih. Zatvoreno skladište i proizvodni pogon biće izgrađeni na 6.500 metara kvadratnih – kazao nam je Hanić.

Oglas za radnike

U toku je potraga za radnicima koji će biti zaposleni u fabrici u Babinoj Gredi. Trenutno je otvoren oglas za 24 radnika – 12 CNC operatera na mašinama za obradu metala i za 12 mašinskih kovača.

– Radnike ćemo obučavati u našim pogonima u Gradačcu, gdje će i raditi dok fabrika u Babinoj Gredi ne počne sa radom – kazao nam je Hanić.

Planirano je da ukupan broj radnika u fabrici bude 80. Proizvodni program biće isti kao onaj na kojem TMD već radi u svojim fabrikama u Bosni i Hercegovini gdje proizvode vanjske i unutrašnje prstenove za automobilske ležajeve za najveće svjetske proizvođače u automobilskoj industriji.

Proizvodnja bi trebala početi 2020. godine.

Rast izvoza

Podsjetimo, TMD Gradačac jedan je od naših najvećih izvoznika. Grupacija u BiH ima 4 fabrike i blizu 700 zaposlenih.

Kako je Hanić ranije kazao za BiznisInfo, plan TMD-a je da do 2012. godine dostignu vrijednost izvoza od 200 miliona eura. (Biznisinfo.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,