Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Institucije BiH zarobile višemilionska sredstva

Preuzmite sliku

BiH još nije u svim svojim institucijama ratifikovala sporazum s Evropskom unijom o učešću u programu COSME, zbog čega i dalje ostaju zarobljena višemilionska sredstva koja bi domaća preduzeća iz tih fondova mogla povući za svoje projekte.

Naime, riječ je o programu EU “Konkurentnost preduzeća i malih i srednjih preduzeća – COSME (2014 – 2020)”, čiji je ukupan budžet 2,298 milijardi evra, od čega će značajan dio moći da koriste preduzetnici iz BiH, pišu Nezavisne.

Međutim, iako je sporazum o učešću u ovom programu potpisan još u junu ove godine, i dalje se čeka na njegovu potpunu ratifikaciju od strane bh. institucija, zbog čega trpe domaći privrednici. Ipak, nadležni obećavaju da bi sve moglo biti završeno do kraja godine. Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, upozorio je na ovaj zastoj u vezi s programom COSME, ističući da je sve stalo u Savjetu ministara BiH. “Zaista ne vidim razlog zbog čega se ratifikacija ovog projekta toliko oteže u ovoj zemlji.

Treba imati u vidu da su brojni privredni subjekti i učesnici u ovom malom i srednjem preduzetništvu oštećeni time što ovaj pojekat nije verifikovan”, rekao je Đokić. On je dodao da bi verifikacijom ovog projekta na nivou BiH, privredni subjekti bili u prilici da koriste značajna finansijska sredstva za svoj dalji razvoj. “Ovim putem upozoravam da ubrzaju tu aktivnost, jer nam nekako te institucije BiH po mnogim pitanjima postaju kočnica, umjesto da nam budu faktor podrške i daju svoj doprinos daljem razvoju”, rekao je Đokić. Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, čiji je ministar Mirko Šarović potpisao sporazum s EU o učešću BiH u ovom programu, rekli su da je projekat COSME, odnosno Sporazum s Evropskom komisijom, prošao sve potrebne procedure u zemlji, uključujući i Savjet ministara BiH i Predsjedništvo BiH.

“Trenutno se očekuje njegova ratifikacija u Parlamentarnoj skupštini BiH. Naša očekivanja su da će se to desiti do kraja ove godine”, rekli su iz ovog ministarstva. Prema njihovim riječima, korist za mala i srednja preduzeća u BiH od ovog projekta bila bi višestruka, jer bi imali priliku pristupa značajnim fondovima za podršku preduzećima, ali i regionalnim projektima. Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, rekao je da je činjenica da se kasni s ratifikacijom ovog programa, što predstavlja određene probleme za domaću privredu. “Ti problemi se, u suštini, odnose na to da privrednicima još nije omogućeno da koriste sve benefite koje sa sobom nosi taj program COSME, iako je potpisan sporazum s EU. Dakle, privrednici još ne mogu koristiti sredstva iz tog programa za programske aktivnosti, a preduzeća nisu mogla ni da apliciraju za ta sredstva”, rekao je Blagojević i dodao da na taj način ispašta privreda, pošto ta sredstva stoje i ne mogu biti povučena u direktnu korist.

Naglasio je da je potrebno da se što prije ratifikuje ovaj program i završi sva procedura, kako bi privreda mogla koristiti te benefite. Podsjećamo da je Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, potpisao početkom juna ove godine u Briselu Sporazum između Evropske unije i BiH o učešću u Programu Unije “Konkurentnost preduzeća i malih i srednjih preduzeća (COSME) (2014 – 2020)”. Opšti ciljevi tog sporazuma su jačanje konkurentnosti i održivosti preduzeća, posebno malih i srednjih preduzeća, kao i podsticanje kulture preduzetništva i promovisanje osnivanja i rasta malih i srednjih preduzeća.

Potpisani sporazum velika je šansa malim i srednjim preduzećima u BiH za pristup fondovima i projektima EU, a glavni korisnici programa COSME će biti preduzetnici, posebno u malim i srednjim preduzećima, koji će imati koristi s obzirom na olakšan pristup fondovima za razvoj, sredstvima za konsolidaciju i rast njihovih preduzeća, kao i građani koji žele osnovati svoj biznis (samozaposleni), a koji su suočeni s poteškoćama u procesu uspostavljanja njihovog vlastitog poslovanja, kao što su mladi i žene preduzetnici.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,