Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Inspektori iz EU od sutra vrše kontrole u sektoru peradarstva u BiH

Preuzmite sliku

U periodu od 26. septembra do 06. oktobra 2017. godine u BiH će boraviti inspekcijski tim Direktorata za hranu, zdravlje, analize i revizije Evropske Unije (bivši FVO).

Cilj ove inspekcijske misije je procjena sistema službenih kontrola u sektoru peradarstva u svrhu odobravanja izvoza mesa peradi i proizvoda od mesa peradi iz BiH u Evropsku uniju, saopšteno je iz Kancelarije za veterinarstvo Bosne i Hercegovine.

Navode, kao će ovom prilikom inspektori pomenutog Direktorata posjetiti nadležne organe u BiH (Ured za veterinarstvo BiH, nadležna entitetska ministarstva poljoprivrede i entitetske uprave za inspekcijske poslove, dvije laboratorije koje obavljaju različite vrste laboratorijskih analiza u sektoru peradarstva i četiri kandidovana objekta (dvije klaonice peradi i dva objekta za preradu mesa peradi) kako bi na licu mjesta provjerili funkcionisanje sistema službenih kontrola u sektoru peradarstva, javlja Akta.ba.

Prema usaglašenom planu realizacije misije za 26. septembar, u prostorijama Ureda za veterinarstvo BiH, je planiran uvodni sastanak sa inspektorima EU na kojem će, pored predstavnika Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ureda za veterinarstvo BiH, biti prisutni i predstavnici Delegacije EU u BiH, Direkcije za evopske integracije BiH, Agencije za sigurnost hrane BiH, te predstavnici entitetskih ministarstava poljoprivrede i entitetskih uprava za inspekcijske poslove.

Iz Kancelarije za veterinarstvo Bosne i Hercegovine se zahvaljuju na pomoći koju su pružili nadležnim organima u BiH u pripremi ove misije i realizaciji akcioniog plana na bazi 12 preporuka iz 2102. godine Delegaciji EU u BiH, USAID i Projektu Razvoj tržišne poljoprivrede USAID/Sweden FARMA II , Švedskoj međunarodnoj agenciji za razvoj SIDA, te Češkoj razvojnoj agenciji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,