Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Inspekcija u septembru: BiH očekuje dozvolu za izvoz pilećeg mesa i jaja u EU

Preuzmite sliku

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović kazao je da je BiH favorit za pristupanje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i da to očekuje već u decembru, na skupu koji će se održati u Argentini, piše novinska agencija Patria.

U isto vrijeme za BiH je dobra vijest da krajem septembra u kontrolu stiže inspekcijski tim Inspektorata za Evropsku uniju koji će kontrolisti oblast peradarstva i proizvodnju konzumnih jaja.

Ministar Šarović izrazio je nadu da će nakon ove posjete BiH biti stavljena na listu zemalja koje mogu izvoziti prerađevine od pilećeg mesa, pa vjerovatno i jaja. Odabrane su kompanije koje bi mogle ispuniti tražene uvjete. Šarović je pojasnio da su kada je bila riječ o kontroli kompanija za proizvodnju mlijeka bili odabrali tri, a sada ih devet izvozi.

S obzirom da je Hrvatska povećala naknade za inspekcijski pregled voća i povrća uvezenog iz trećih zemalja što uključuje i BiH, to je izazvalo revolt bh. izvoznika.

– Mi očekujemo da će Hrvatska povući pravilnik, ili ga revidirati. Oni ne smiju da nas ljute na bilo koji način, moraju da nas poštuju. Pravo rješenje je da napravimo efikasan i brz dogovor – rekao je Šarović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,