Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Inspekcija kreće u suzbijanje nelegalne prodaje duhana i cigareta

Preuzmite sliku

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP), u suradnji s Kantonalnim upravama, provest će akciju na suzbijanju sve češće pojave nelegalne prodaje rezanog duhana, duhanskih prerađevina i cigareta, a na traženje legalnih proizvođača i uvoznika cigareta, duhana i prerađevina od duhana.

Iz ove Uprave je priopćeno da su kantonalne uprave već provodile aktivne kontrole oduzimanja cigareta, duhana i prerađevina od duhana te nelegalnog prometa u više navrata.

Uprava naglašava se da su neargumentirane izjave pojedinih organa u kojima poučavaju inspekcijske službe da je suzbijanje nelegalnog prometa duhana i duhanskih prerađevina isključivo u nadležnosti inspekcija.

Podsjeća se da Federalna uprava za inspekcijske poslove poznaje svoju zakonom utvrđenu nadležnost, te je suvišno ukazivanje na to i prebacivanje cijele odgovornosti isključivo na inspekcijske organe.

Također dodaje se da je općepoznata činjenica da duhan i duhanske prerađevine i cigarete u najvećem dijelu prelaze državnu granicu nelegalno, te da je organ nadležan za sprečavanje šverca zapravo Uprava za neizravno oporezivanje ( UNO).

Primjera radi, opće je poznata pojava nelegalnog uvoza tekstila, a UNO nije poduzela adekvatne radnje u smislu usklađivanja svojih propisa u reguliranju ovog pitanja, niti je do danas učinila dostupnim javnosti podatak o visini javnih prihoda ubranih od carinjenja tekstila. Nije nepoznata činjenica da se prodaja duhana i duhanskih prerađevina vrši i na ulicama, uličnim trotoarima, mjestima koja nisu predviđena za prodaju, a da i policijski službenici ignoriraju prodavače i suprotno svojim ingerencijama u takvim situacijama ne traže intervenciju inspekcije radi oduzimanja nelegalne robe”, ističu u Upravi.

Stoga ova institucija poziva i očekuje da svi organi, svaki iz svoje zakonom utvrđene nadležnosti, učine napore i poduzmu aktivnu ulogu u cilju suzbijanja ove negativne pojave, posebno kada se ima u vidu da nezakonita prodaja rezanog duhana pored financijske štete po proračune BiH predstavlja i ogromnu opasnost po zdravlje ljudi.

U najavljenoj akciji suzbijanja nelegalnog prometa duhana i duhanskih prerađevina, pored inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove, učestvovat će i pripadnici nadležnih policijskih uprava, a poseban akcent djelovanja bit će usmjeren na organizatore i uprave pijaca koji se ukoliko ne sprečavaju nezakonitu prodaju rezanog duhana, mogu i sami smatrati počiniocima prekršaja i snositi odgovarajuću prekršajnu, odnosno krivičnu odgovornost.

Dodaje se da su u posljednje vrijeme učestale prijave Federalnoj upravi za inspekcijske poslove od privrednih subjekata o nezakonitoj prodaji raznih vrsta proizvoda putem oglasa u štampanim medijima i na web portalima, čime je njihovo poslovanje u značajnoj mjeri ugroženo, te s pravom traže da se u ovoj oblasti uvede red i onemogući svaki vid nelojalne konkurencije.

Ovakvim aktivnostima se uredno registriranim gospodarskim subjektima koji poštuju propise i izmiruju zakonom utvrđene obaveze, nanosi šteta u privrednom poslovanju, a time se oštećuju i fiskalni prihodi države.

Svi koji se bave poslovima oglašavanja moraju obratiti posebnu pažnju da svoj oglasni prostor ne ustupaju za nelegalno reklamiranje i protuzakonite radnje koje se mogu obavljati putem oglašivača.

Napominje se da su Krivičnim zakonom FBiH djela nezakonitog stavljanja robe u promet, te nezakonitog objavljivanja reklama tretirana kao kaznena djela, za koje je pored novčane propisana i zatvorska kazna.

Federalna uprava za inspekcijske poslove u sljedećem razdoblju će formirati Posebnu grupu za praćenje oglašavanja svih elektronskih i tiskanih medija, uključujući i internet portale, u cilju detekcije nelegalnog načina oglašavanja, te će ukoliko uoči nepravilnosti i nezakonit rad, poduzeti mjere iz svoje nadležnosti i istovremeno obavijestiti istražne organe vezano za uočene nezakonite pojave u ovoj oblasti.

(Indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje