Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Inovacije jedini recept za napredak društva u cjelini

Preuzmite sliku

Produktno orijenitisana IT kompanija ZIRA i Fakultet elektrotehnike Univeziteta (FET) u Tuzli  potpisali su Protokol o suradnji koji obuhvata međusobne savjetodavne  i istraživačke aktivnosti, suradnju  na inovativnim i razvojnim projektima. Nakon potpisivanja sporazuma, održan je okrugli sto na temu: „Produktne IT kompanije  i primjena modela otvorenih inovacija.“

Okrugli sto je otvorila prof. dr. Nerdina Mehinović, Dekanesa Fakulteta elektrotehnike u Tuzli, a ZIRA-u je predstavila CEO Sabina Selvić-Oručević. Vrijedne uvide su dali i učesnici okruglog stola:

  • prof.dr. Emir Mešković, prodekan za nastavu i studentska pitanja, prof.dr. Mensur Kasumović, prodekan za naučno-istraživački rad, prof.dr. Aljo Mujčić¸ Odsjek za telekomunikacije, te Direktor strateškog razvoja ZIRA-e Alen Muslić i ZIRA Direktor delivery vertikale Faruk Selvić.

    FET je respektabilna ustanova koja pod sloganom “Definišite sa nama svoju budućnost” obrazuje visokovrijedan kadar. Zajedno sa ostalim univerzitetima iz regije učestvuju u međunarodnim programima sa ciljem stalnog razvoja i pružanja najboljih uslova svojim studentima. Priznatom diplomom obezbijeđuju prohodnost za one koji žele nastaviti obrazovanje bilo gdje u EU.

    FET i ZIRA  se slažu da mladim ljudima teba pružiti izazovno okruženje za razvoj, podršku inovativnim projektima i prostor za implementaciju ideja. ZIRA je više od 25 godina usmjerena na razvoj vlastitih proizvoda u specifičnoj dinamičnoj niši. Cijeli razvojni ciklus softverskog produkta, od konceptulizacije i dizajna do implmentacije se odvija u ZIRA-i. To omogućava prostor mladim stučnjacima da iskažu sebe, razviju i prate solucije od ideje do primjene. Tokom godina ZIRA je razvila specifična znanja i ekspertize, koje su cijenjene i relativno rijetke u regiji.

    Inovacije, znanje i predanost su ono što je  stavilo i održava ZIRA proizvode na otvorenom globalnom tržištu. Kvalitet proizvoda je osnova, nove tehnologije ono što se podrazumijeva, a inovacija je ono što “otvara vrata”. ZIRA zagovara i živi model otvorenih inovacija. Ovaj ekosistem podrazumijeva jak inovacijski okvir u cijelom društvu, osiguravanje vanjskih izvora znanja u svim fazama inovacijskog sistema, sinergiju različitih izvora, sa posebnim akcentom na akademsku zajednicu koja je je predvodnik razvoja novih ideja, energije i hrabrosti. Ovakve saradnje osnažuju rast i transformaciju različitih segmenata društva, stvaranje novih uvida i ideja. Model otvorenih inovacija osigurava benefte u svim pravcima i svim učesnicima ekosistema.

    Saradnja ZIRA-e i FET-a se prirodno desila, jer FET poseban akcenat stavlja na inovativne pristupe. Inovacije su zajednička polazna tačka u kojoj se prepoznaju kompanije i  akademska zajednica okrenuta razvoju i dobrobiti društva.

    Za više informacija o ZIRA-i posjetite zvanične stranice www.zira.com.ba i Zvanični Facebook profil a sve o FET možete naći na www.fe.untz.ba.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje