Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Inflacija u BiH iz mjeseca u mjesec sve više ubrzava

Preuzmite sliku

Inflacija u Bosni i Hercegovini iz mjeseca u mjesec sve više ubrzava.

U novembru je na godišnjem nivou u prosjeku zabilježen rast nivoa cijena od 5,5 posto, a koji dolazi nakon rasta od 4,3 posto u oktobru, prema podacima Agencije za statistiku BiH.

Na mjesečnom ali i na godišnjem nivou najveći generatori inflacije su hrana i pića i troškovi prijevoza usljed rasta cijena goriva.

Cijene hrane veće su za 8,5 posto u novembru u odnosu na isti mjesec prošle godine, a u odnosu na oktobar 2021. godine veće su za 1,8 posto.

Na mjesečnom nivou bezalkoholna pića su imala poskupljenje od 2,1 posto.

Cijene prijevoza skuplje su za 1,8 posto u novembru u odnosu na prethodni mjesec, a čak za 15,7 posto u odnosu na novembar 2020. godine.

Na mjesečnom nivou naročito su poskupjele usluge vodosnabdijevanja i različite komunalne usluge 3.6 posto, električna energija, plin i drugi energenti 1,8 posto, kao i audiovizuelna, foto i informatička oprema 1,3 posto.

Za period januar-novembar, u odnosu na isti lanjski period, ukupna inflacija iznosi 1,6 posto.

Skok inflacije je globalni trend, pa je tako u Sjedinjenim Državama dostigla najbržu stopu od juna 1982. godine – 6,8 posto, a u eurozoni 4,9 posto,a samo u Njemačkoj 5,2 posto.

U susjedstvu, u Hrvatskoj je inflacija 4,8%, što je najviše u posljednjih osam godina, a u Srbiji je čak 7,5 posto.

Skok inflacije pripisuje se čionicima povezanim s pandemijom. Snažna potražnja potrošača za robom i uska grla u lancu opskrbe bili su glavni razlozi, iako su povećanja cijena bila snažnija i upornija nego što su kreatori politike očekivali. (Indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,