Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Industrijska proizvodnja i izvoz iz RS-a u padu, privrednici predlažu mjere

Preuzmite sliku

Poslovanje preduzeća u Republici Srpskoj (RS) tokom ove godine karakterišu otežani uslovi rada i smanjena privredna aktivnost, budući da su u realnom sektoru već od kraja 2018., pa tokom svih mjeseci i kvartala tekuće godine, zabilježeni negativni trendovi.

Iz entitetske Privredne komore navode da je, po posljednjim raspoloživim podacima, industrijska proizvodnja u RS-u, u periodu januar-juli 2019., smanjena je za 13,7 posto, u odnosu na isti period lani.

Zaposlenost u industriji je na istom nivou, a zabilježen je i negativan trend vanjskotrgovinske aktivnosti, gdje je, usljed smanjene tražnje iz inozemstva, došlo do pada ukupnog obima razmjene za oko šest posto.

-Izvoz tokom cijele godine ima tendenciju pada, koji je za period od sedam mjeseci iznosio jedan posto, dok je najveći pad zabilježen u prva dva mjeseca i bio je blizu četiri procenta. Takođe, i domaća tražnja imala je negativan predznak, te je izvoz u periodu januar-juli 2019. godine manji za 9,3 posto – navodi se u saopćenju iz Privredne komore RS.

Na drugoj strani, kako dodaju, evidentan je rast prosječnih plaća poslije oporezivanja (neto plata), koja je u periodu januar-juli 2019. iznosila je 899 KM i u odnosu na prosječnu neto plaću u uporednom periodu 2018. realno je veća za šest posto.

-Ova činjenica dodatno otežava poslovanje privrede, budući da se usljed smanjene privredne aktivnosti i odliva radne snage, suočavamo sa činjenicom zapošljavanja nekompetentnog i nedovoljno edukovanog kadra, što iziskuje dodatne troškove njihove obuke i upošljavanja ovakvih profila – ukazuju u saopćenju.

Stoga su entitetskoj vladi dostavili radni materijal njihovih prijedloga za Program ekonomskih reformi 2020-2022. godine, s ciljem zaustavljanja negativnih trendova u poslovanju, te, kako navode, stvaranju uslova za privredni rast i razvoj.

Neophodno je, ističu, realizirati mjere koje se odnose na jačanje konkurentnosti privrede, stavaljanje javnih preduzeća u funkciju razvoja privrede i društva u cijelini, te provesti reformu i modernizaciju javne uprave, kao i intenzivirati socijalni dijalog svih partnera.

Aktuelni trendovi poslovanja u RS posljedica su, dodaju privrednici, niske konkurentnosti privrede, a što je osnovni preduslov osvajanja novih kupaca, kako na domaćem tako i na inostarnom tržištu.

-U narednom periodu ovi trendovi se moraju promijeniti u pozitivnom pravcu, kako bi se stvorili uslovi za rast obima proizvodnje u industriji, rast svih parametara spoljnotrgovinske razmjene, investicija, zaposlenosti, što će na kraju rezultirati i rastom bruto domaćeg proizvoda (BDP) s povaćanim učešćem industrije u BDP-u – istakli su iz Privredne komore RS.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje