Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ideja Enisa Kahrimanovića iz Holandije: Online učenje bosanskoj jezika

Preuzmite sliku

Mladi iz BiH, suočeni s problemom nedovoljnog poznavanja bosanskog jezika, žele olakšati svima u dijaspori da nauče i steknu što više znanja o maternjem jeziku i kulturi.

Tako je Bosanac Enis Kahrimanović, koji živi i radi u Holandiji, kreator prvog online sistema učenja bosanskog jezika pod nazivom „Uči bosanski“.

  • letak-uci-bosanski
  • – Došao sam na ideju da zajedno s timom „Interaction Without Borders“ (IWB) kreiram interaktivni online sistem učenja bosanskog jezika i obnavljanja znanja o bosanskom jeziku. Ovaj sistem ne bazira se samo na metodi čitanja, nego uključuje i veliku količinu interaktivnog sadržaja koji će motivirati korisnike da steknu što više znanja – kazao je Kahrimanović.

    Osim samog jezika, jedan od ciljeva je da se mladi od 15 do 35 godina širom svijeta upoznaju s kulturom BiH.

    – Jezik je čuvar historije i neminovna je njegova povezanost s kulturom zemlje u kojoj se koristi. Jedna od ključnih preporuka je podržavanje organiziranja dopunske nastave na maternjim jezicima u zemljama Evrope. Sistem za učenje bosanskog jezika pod nazivom „Uči bosanski“ pustili smo za javnost 27. juna ove godine. Ovo prvo izdanje sadrži lekcije iz oblasti fonetike, fonologije i pravopisa. U narednom periodu proširit ćemo sistem lekcijama iz morfologije i leksikologije, a kasnije iz oblasti sintakse – objašnjava Kahrimanović.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,