Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Iako su cijene više nego lani, u BiH se isplati pripremati zimnicu

Preuzmite sliku

Velika pijaca u Tuzli tradicionalno je najposjećenija i najopskrbljenija voćem, povrćem, mesom, mlijekom, ali i drugim poljoprivrednim proizvodima.

Posebno je živo na pragu jeseni, u vrijeme pripreme zimnice. Prodavači ističu da građani kupuju nešto manje jer su cijene nešto više nego lani, a finansijska situacija je gora. Ipak, tvrde, i dalje je isplativo praviti svoju zimnicu koja je uz to i ukusnija od industrijske.

– Ko je naučio na pijacu, taj i dolazi. Mušterije najviše traže crvenu rogu papriku, jer ona brzo nestaje. Crvena roga paprika se kreće od 1,30 KM do 1,70 KM, ovisno o kvalitetu paprike. Paradajz je nešto skuplji ove godine i kreće se od 2 KM, dok volovsko srce košta 3 marke. Paprike su od 1,5 pa do 2 KM. Ja sam ovdje već dugo vremena, imam peteročlanu porodicu i kad zaradim za hranu, ja sam zadovoljna – govori za Dnevni avaz prodavačica Mirsada Imamović.

Dodaje da bude i teških dana, ali da se ne isplati, niko od prodavača ne bi ni dolazio.

– Imam svoje redovne mušterije koje dolaze jednom sedmično uglavnom subotom kad nemaju obaveze kao radnim danima – kaže Imamović.

Dugogodišnji prodavač je i Husnija Mehmedović, koji ističe da je došlo do malog poskupljenja voća i povrća jer je godina bila kišovita.

– Urod je bio dobar, ali je zbog čestih kiša voće stradalo. To će predstavljati problem kod pripremanja slatke zimnice. Također, ove godine je i povrće dosta stradalo, najviše paradajz i mahune. Paradajz je od dvije do 2,50 KM, vrećica kornišona košta 5 KM, cijena paprika je od 1,5 KM pa do 2 KM – kaže Mehmedović.

Dodaje da su proizvode uspjeli sačuvati uglavnom oni proizvođači koji imaju plastenike.

Refka i Slavica prodaju na zajedničkom štandu.

– Građani najviše kupuju krompir, paprike roge i feferone. Kilogram feferona košta oko 4 KM. Neke proizvode nabavljamo od dobavljača, ali jedan dio i proizvodimo sami. Uložimo dosta truda, ali ipak ima neka računica. Građani kupuju dosta manje u odnosu na prošle godine. Ali ipak pripremaju zimnicu i redovno dolaze na pijacu – kažu one. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje