Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

I što treba i što ne treba: BiH uvozi hljeb i peciva čak i iz Irana, Afganistana, uvozi se i ogrjev

hljeb-na-policima
Preuzmite sliku

BiH je samo tokom prošle godine uvezla u vrijednosti većoj od 250 mil. KM vode, hljeba i pekarskih proizvoda, ogrjevnog drva, slame i pljeve. Zanimljivo je kako smo, uz zemlje okruženja i Evrope, spomenute proizvode uvozili i iz Irana, Izraela, Afganistana, Jordana.

Uvozimo i što ne bismo trebali

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore, do kojih je došao EuroBlic, prošle godine je u BiH uvezeno vode u vrijednosti od 128 mil. KM, hljeba i peciva – 122,5 mil., ogrjevnog drva u oblicama i cjepanicama – 2,7 mil., slame i pljeve – 362.000 KM. Od početka ove godine samo smo hljeba i pekarskih proizvoda te ogrjevnog drva uvezli 72,3 miliona KM. Ljubo Maletić, predsjednik Udruge poljoprivrednika Semberije, kazao je kako je sramota da građane BiH hrane, poje i griju proizvođači iz “bijeloga svijeta”. – Ako nemamo izvora i rijeka, njiva, livada i šuma, onda nemamo ništa. Jasno je da se jedna država, htjela to ili ne, mora u inozemstvu opskrbljivati robama koje sama ne može proizvesti. Međutim, žalosno je i izvan pameti da uvozimo kruh, sijeno, cjepanice, vodu – kazao je za EuroBlic Maletić.

Prva u regiji po izvorima vode Ekonomska politika u BiH u proteklim godinama temeljila se na uvozu iako su često domaći proizvodi mnogo kvalitetniji. BiH je prva u regiji, a sedma u Evropi kada govorimo o izvorima pitke vode. Uprkos tome, godinama unazad BiH uvozi enormne količine tog prirodnog resursa. Voda, ili kako je često nazivaju “nafta 21. stoljeća”, jedan je od najznačajnijih resursa u svijetu. S 9460 kubičnih metara pitke vode po stanovniku, BiH je vodeća u regiji. Ipak, uvozi gotovo 8 puta više vode nego što izvozi. Vrijednost uvoza u 11 mjeseci 2016. bila je gotovo četiri puta veća od vrijednosti izvoza.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,