Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

I BiH puni Putinov budžet: Drastičan rast vrijednosti uvoza iz Rusije

Preuzmite sliku

Vrijednost uvoza u Bosnu i Hercegovinu iz Ruske Federacije znatno je porasla ove godine.

Za pola godine iz Rusije smo uvezli robe u vrijednosti od 229 miliona KM. Poređenja radi za cijelu prošlu godinu uvoz je bio 277 miliona KM, izvještava BiznisInfo na osnovu podataka Vanjskotrgovinske komore BiH.

To znači da smo za pola godine za rusku robu dali skoro isto novca kao za cijelu 2021.

Razlog za to krije se u cijenama energenata, kojih smo za šest mjeseci 2022. uvezli za 210 miliona KM, a za cijelu 2021. uvoz je iznosio 228 milion KM. Podsjetimo da BiH uvozi naftu i gas iz Rusije.

Ove godine naročito je došlo do skoka cijena nafte na svjetskom tržištu nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Taj rast cijena odgovoran je za povećanu vrijednost uvoza iz Rusije. Naime, spomenuti iznos od 210 milion KM plaćen je za 240 miliona kilograma robe, dok je lani iznos od 228 miliona KM plaćen za 412 miliona kilograma mineralnih goriva i ulja i njihovih proizvoda.

Podsjetimo, ruska državna kasa punija je nego ikada zahvaljujući upravo rastu cijena energenata širom svijeta. Novac koji Moskva zarađuje na taj način pomaže joj da dobrim dijelom neutralizira utjecaj zapadnih sankcija i nastavi normalno funkcionirati.

S druge strane, bh. izvoz u Rusiju ove godine je doživio krah.

Za pola godine izvezli smo robu u vrijednosti od 24 miliona KM, u poređenju sa 107 miliona za cijelu prošlu godinu.

Najveći udarac doživjela je farmaceutska industrija koja je ove godine u Rusiju imala izvoz vrijedan svega 14 miliona KM, za razliku od lanjskih 81 milion KM.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,