Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

I bh. privreda na udaru zbog zaštitnih mjera EU: SSP jedini spas za čelik iz BiH

Preuzmite sliku

Metalska industrija u BiH od danas je izložena velikom pritisku, jer bi u budućem periodu moglo doći do pada proizvodnje, a samim tim i otpuštanja radnika, jer su u Evropskoj uniji od sada na snazi zaštitne mjere za tržište čelika.

Kako je ranije najavljeno, u Briselu je juče donesena odluka o uvođenju kvota i carina na uvoz, što bi, prema nekim procjenama, preduzećima iz BiH smanjilo obim posla i prodaju za čak 30 odsto.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kaže za Nezavisne novine kako je neupitno da će doći do negativnih posljedica, te da će procjena koja je u izradi pokazati u kojoj mjeri i u kojem obimu.

Za danas je najavio konsultacije u Ministarstvu na nivou eksperata, a u sljedeći ponedjeljak i veliki sastanak sa svim ostalim nadležnim institucijama.

“BiH mora reagovati na pravi način jer je ovo ograničenje suprotno pravilima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP)”, kaže on.

Sluti kako je ovo samo početak trgovinskog rata u kojem će zemlje regiona teško zaštititi svoje interese, ako budu samostalno zastupale.

“Zemlje regiona će se u narednom periodu suočiti sa brojnim drugim mjerama velikih, jer je na pomolu trgovinski rat s razmjerama koje još ne možemo sagledati i na šta ne možemo uticati. Da bi šteta bila manja, moramo regionalno sarađivati i vući pametne poteze”, ocjenjuje Šarović.

Na SSP i njegovo poštovanje juče je apelovao i Vjekoslav Vuković, potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, tokom sastanka s ambasadorom Hrvatske u BiH i trgovinskim savjetnikom u Ambasadi Austrije, od kojih je tražio podršku u ovom slučaju.

“Ukoliko se na zahtjeve Bosne i Hercegovine ne odgovori pozitivno, to će unazaditi metalsku industriju koja je i pokretačka snaga BiH s obzirom na trend rasta i pozitivne pokazatelje koje ostvaruje posljednjih godina”, saopšteno je iz Komore.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH, od nadležnih očekuje da od Evropske komisije zahtijevaju isključivanje BiH iz ovih mjera kako bi se izbjegla svaka mogućnost uvođenja carine ili kvota, kao i bilo kakvih akcija koje remete duh Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

U mostarskom “Aluminiju” su kazali kako EU uvodi kvote za uvoz čelika iz zemalja koje nisu članice Unije, te da je cjelokupan uvoz izvan tih kvota predmet carinjenja u iznosu od 25 odsto.

Pero Ćorić, direktor sektora granskih udruženja u Privrednoj komori RS, kaže kako izvoz u EU nije ogroman, dok je sa druge strane za domaće kompanije izuzetno značajan.

“Na argumentovan način treba pokušati doći do toga da se BiH izuzme iz ovih mjera, jer je ranije rečeno da će nerazvijene zemlje imati svojevrsne popuste, kao i da se pokuša kazati da ovako mali iznos koji je za EU zanemariv ne može poremetiti njeno tržište. Ako imaju dobru volju da nam pomognu, trebalo bi da nas izuzmu”, ocijenio je Ćorić, prenose Nezavisne novine.

Kaže kako su preduzeća u ovom sektoru lančano povezana, pa bi svako od njih moglo da se suoči s posljedicama.

“‘ArcelorMittal’ je glavni izvoznik. On za sebe veže i Rudnik Ljubiju, kao i željeznicu, a indirektno i ostala preduzeća. Ako bi im obim posla opao za 30 odsto, jasno je u kakvim bi se problemima svi našli”, zaključio je Ćorić.

Iz “ArcellorMittala” jučer Nezavisne novine nisu uspjele dobiti izjavu po novonastaloj situaciji. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,