Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hotel na Makarskoj rivijeri u vlasništvu bh. rudnika pred prodajom

Preuzmite sliku

Hotel Đuro Salaj u Gradcu na Makarskoj rivijeri, u vlasništvu nekadašnjeg SOUR-a Titovi rudnici uglja Tuzla, čiji su pravni nasljednici rudnici Đurđevik, Banovići, Kreka, Breza, Miljevina…, ali i Aluminij Mostar, nalazi se pred prodajom, piše Faktor.

– Na sedmi Javni poziv za prodaju hotela Đuro Salaj prijavio se jedan ponuđač s kojim je i zaključen predugovor o kupoprodaji. Postignuta je cijena u iznosu od 4.878.654,52 KM, a kupac je “S DRIVE rent” d.o.o. Kiseljak, Podružnica Zagreb, potvrdili su u Agenciji za privatizaciju Federacije Bosne i Hercegovine u čijoj je nadležnosti postupak prodaje.

Hotel Đuro Salaj ima četiri kata, ukupne je građevinske površine od 4.448,57 m2 s pripadajućim zemljištem i vinogradima ukupne površine 6.351 m2. Hotel je devastiran, ali posjeduje vodovodnu, kanalizacijsku, telefonsku i elektro infrastrukturu.

Ranije je bilo prigovora da je vještačenjem ustanovljena niža vrijednost od stvarne.

U Agenciji kažu da je rađena nova procjena nekretnine.

– Prvo vještačenje je rađeno u augustu 2013. godine. S obzirom na protok vremena od osam godina nastupilo je dodatno i znatno devastiranje objekta. Uzimajući tu činjenicu u obzir urađena je nova procjena tržišne vrijednosti nekretnine. Procjenu je uradio ovlašteni sudski vještak građevinske struke. Novim vještačenjem utvrđeno je smanjenje površine zemljišta (2.606 m2), a koje je bilo obuhvaćeno prvim vještačenjem, te da isto nije u zemljišnim knjigama upisano na SOUR Titovi rudnici, već na fizička lica, kažu iz Agencije.

Naglasili su da odluku o raspodjeli novčanih sredstava donosi Vlada FBiH u skladu s Uredbom o načinu korištenja naplaćenih novčanih sredstava iz pasivnog podbilansa poduzeća i banaka.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,