Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hoće li poslodavci u FBiH moći iznajmljivati radnike?

Preuzmite sliku

U Federaciji BiH namjerava se donijeti zakon po kojem bi poslodavac dio svojih radnika mogao privremeno iznajmiti drugom preduzeću.

Naime, Prijedlog zakona o posudbi radnika danas je bio na dnevnom redu sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH u Mostaru.

I dok iz Saveza samostalnih sindikata BiH ocjenjuju kako je iznajmljivanje radnika robovlasništvo, u Udruženju poslodavaca, koje je napravilo zakon, kažu kako se njime rješava i problem nedostatka radne snage, piše Radiosarajevo.ba.

“To je robovlasništvo. Iznajmljuje se radnik kao kombi. Radnik postaje stvar. Onaj koji je prinuđen da radi, ne može postavljati uvjete, a taj drugi poslodavac kojem vas iznajmljuju nema obveza prema vama”, rekao je Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH, kaže kako institucija ustupanja radnika postoji u svakoj zemlji.

“Rješava se pitanje nedostatka radne snage za privremene i povremene poslove koji su sada regulirani ugovorom o djelu, a donošenjem zakona bi imali isti pravni status kao zaposleni”, dodao je Pandurević.

Pojasnio je kako bi, prema predloženom zakonu, tvrtke unutar jedne grupacije mogle ustupati radnike, kao i da bi se njime olakšalo zapošljavanje prilikom sezonskih poslova poput berbe voća i sječe šume.

“Tvrtka koja ima višak vozača mogla bi ih iznajmiti drugoj kojoj nedostaje taj kadar. Zašto bi im dali otkaz umjesto da ih iznajme”, odgovorio je Pandurević.

Predloženim zakonom je, između ostalog, definiran ugovor o iznajmljivanju radnika između poduzeća, ali i kazne za poslodavce koje se kreću do 3.000 KM u slučaju neisplaćivanja plaća ili nezaključivanja ugovora.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,