Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hoće li federalna ministarstva isplatiti po 1.080 KM uposlenicima, treba li im odobrenje za to?

Preuzmite sliku

Uredbom Vlade Federacije BiH o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena utvrđena je i mogućnost da poslodavac isplati jednokratnu pomoć radniku do 1.080 KM do kraja godine.

S obzirom na to da se ovaj dio Uredbe odnosi kako na privatni tako i javni sektor, postavlja se pitanje da li će federalna ministarstva isplatiti jednokratnu pomoć svojim uposlenicima, piše Faktor.

Vrhunac moralne neodgovornosti

– Niti jedan budžetski korisnik, uključujući Federalno ministarstvo finansija, ne može isplatiti jednokratnu novčanu pomoć bez odluke Vlade FBiH – rečeno nam je u Ministarstvu finansija FBiH.

Ranije su u Parlamentu Federacije kazali kako nisu isplatili jednokratnu novčanu pomoć uposlenicima, delegatima ili zastupnicima i potvrdili da, i kada bi donijeli takvu odluku, morala bi ići na Vladu Federacije.

– Isključivo sam protiv te novčane pomoći za sve funkcionere, članove Federalne vlade i Parlamenta kao i direktore… Vrhunac moralne neodgovornosti i političke otuđenosti bi bilo dati funkcionerima tih 1.080 KM. Ponavljam, odlučno sam protiv toga – kazao je Jasmin Duvnjak, šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Do sada su pomoć radnicima isplatili BH Pošte, Autoceste FBiH, dok je BH Telecom isplatio 70 posto od 1.080 KM. U privatnom sektoru kompanija Natron-Hayat iz Maglaja je isplatila u augustu svim radnicima po 1.080 KM, a kojih je 868.

Zahtjevi Udruženja poslodavaca FBiH bili su da Federalno ministarstvo finansija sačini fleksibilniju odluku kada je riječ o isplati ove pomoći u smislu da se može isplatiti na rate. Isticali su kako nije isto da 1.080 KM dobije neko ko radi dva mjeseca, kao i onaj koji radi šest godina…

Ne može na rate

Ministarstvo je tu bilo kategorično i pojasnilo kako se pomoć ne može isplatiti na rate jer onda ne bi bila neoporeziva i da se mora isplatiti svim radnicima, ako se poslodavac odluči na isplatu.

Rok za isplatu pomoći radncima usljed inflacije, za poslodavce koji to mogu, jest do kraja godine. Oni mogu radnicima isplatiti pomoć do 1.080 KM, pa to može biti i po 100 KM, 300 KM, 700 KM…

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje