Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hercegovina kao Cappadocija: Panoramski let balonom od 2022. godine

Preuzmite sliku

Panoramski let balonom na vrući zrak je prepoznatljiva turističa atrakcija u svijetu, a uskoro bi se zahvaljujući ideji mladih pripravnika trebao naći u ponudi Zapadnohercegovačke županije.

“Panoramski let balonom na vrući zrak kao ideja je zapravo potekla od mladih ljudi odnosno pripravnika te smo je odmah prepoznali kao potencijal na kojem se mogu, ne samo razvijati kapaciteti za pripremu projekata, već se u konačnici ova ideja može realizirati u stvarnosti. Prvi cilj je razraditi projektnu ideju te je pripremiti za moguće financiranje kroz buduće otvorene pozive za projekte koji će biti na raspolaganju BiH. Dinamika realizacije ove projektne ideje ovisit će o dinamici otvorenih poziva dostupnih BiH, ali ćemo svakako nastojati da se ova ideja realizira do 2022. ili u punom kapacitetu do 2023. godine”, rekao je Ivan Jurilj, direktor Ureda za evropske integracije zapadnohercegovačkog kantona za portal Akta.ba.

Prije nekoliko dana je održana radionica odnosno praktična obuka o razvoju projektnih ideja i pripremi projektnih prijedloga u sklopu aktivnosti Ureda za evropske integracije Vlade ŽZH.

“S obzirom na to da Vlada ŽZH redovno provodi program zapošljavanja pripravnika na pripravnički staž, odlučili smo pružiti obuku pripravnika u pisanju projekata, te na taj način povećati ukupni kapacitet Zapadnohercegovačkog kantona za privlačenje sredstava iz EU i drugih međunarodnih fondova. Trenutno se u Zapadnohercegovačkom kantonu provodi 5 projekata finansiranih iz programa prekogranične saradnje od kojih je većina iz sektora turizma. Kroz ove se projekta razvija potrebna turistička infrastruktura kako bi Zapadnohercegovački kanton mogao biti dio ukupne turističke ponude Hercegovine, te tako i Bosne i Hercegovine”, istakao je Ivan.

Zapadnohercegovački kanton kao prepoznatljiva turistička destinacija

Prvi korak u realizaciji ove ideje je detaljna razrada projektne ideje i priprema projektnog prijedloga.

“Ovo će svakako uključivati ne samo pripremu projekta već i animiranje javnosti i razvoj održivosti jedne ovakve ideje. U konačnici je cilj pripremiti projektni prijedlog i kandidirati ga na neke od budućih otvorenih poziva za finansiranje projekata bilo od strane EU ili od drugih potencijalnih izvora financiranja. Ono što je u ovom trenutku najvažnije je da smo fokusirani na podizanje znanja i vještina u izradi projekata kod mladih ljudi, te kvalitetnu razradu ideje i kvalitetnu pripremu projektnog prijedlog”, naglasio je direktor Ureda za evropske integracije zapadnohercegovačkog kantona.

Zapadnohercegovački kanton je još u 2019. godini usvojio Strategiju razvoja turizma, kao i Strategiju ruralnog razvoja, težište je stavljeno na razvoj aktivnog i ruralnog turizma te integraciju poljoprivrede i turizma.

“Naime, u Zapadnohercegovačkom kantonu se već razvija planinarski turizam koji je velikim dijelom koncentriran oko Parka prirode Blidinje i najvećeg vrha u Hercegovini Pločno na planini Čvrsnici. Također, u toku je i razvoj cikloturizma kroz projekt “Cycling Rural” koji financira EU kroz program Prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina i Crna Gora. Razvijeni su avanturistički parkovi Peć Mlini u Grudama i Borak u Širokom Brijegu. Izgrađene su šetnice, penjališta, zip line i drugo.

Pored aktivnog turizma obnavljaju se i kulturno historijski lokaliteti kao što su Kula Herceg Stjepana i Rimski logor Gračine u Ljubuškom, koji se također finansiraju iz sredstava EU kroz programe prekogranične suradnje BiH-Crna Gora i Trilateralni program prekogranične saradnje Hrvatska-BiH-Crna Gora. U funkciji su i četiri vrlo zanimljiva i značajna Franjevačka muzeja u Širokom Brijegu, Ljubuškom, Grudama i Posušju, te druge zanimljivosti. Upravo ovi sadržaji omogućuju Zapadnohercegovačkom kantonu da se ravnopravno integrira u ukupnu turističku ponudu Hercegovine, te da u konačnici Hercegovinu, pa tako i Bosnu i Hercegovinu, učinimo prepoznatljivom destinacijom aktivnog i ruralnog turizma”, pojasnio je Ivan.

Budući panoramski let balonom na vrući zrak koji će se razviti kroz projektnu ideju predstavlja značajnu dopunu turističke ponude Hercegovine, a građani BiH će umjesto u daleku Cappadociju na panoramski let balonom odlaziti u Hercegovinu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje