Utorak, 19. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Helen Doron English: Izaberimo zdravlje ali ne zanemarimo znanje

Preuzmite sliku

Pred roditeljima, predavačima i odgajateljima nalazi se jedan od najvećih izazova današnjice; na koji način ispuniti sve potrebe djeteta, a ostati u sigurnom okruženju u jeku pandemije?

Uzimajući u obzir brojne restrikcije kao i pravila koja su implementirana u cilju sprječavanja širenja virusa Covid-19, mnogi roditelji su ostali, gotovo sami, u nastojanju da podstaknu zdrav rast i razvoj svoga djeteta. Iako internet pruža mnoštvo sadržaja, zapostavlja tri iznimno važne strane procesa učenja i stimulacije dječijeg mozga, a to su interakcija, kretanje i pozitivan podsticaj.

Djeca uče tako što posmatraju svijet oko sebe i primjenju ga na situacije u kojima se nalaze, a u ovoj godini dječiji svijet je postao veoma mali. Provodeći dane u svojim domovima bili su primorani drastično promijeniti svoju rutinu, te je njihov kontakt sa svijetom kao i njihovim vršnjacima bio znatno ograničen. U periodu kada dječiji mozak najviše upija i stvara nove neuronske poveznice koje se pretvaraju u temelje njihovog daljnjeg napretka u životu, smanjio se obim kvalitetnog sadržaja koji istinski hrani i razvija dječiji mozak.

  • Djeca uče i procesuiraju informacije na različite načine; kroz pokrete, vizualne podražaje, interakciju, muziku, ili sve od navedenog. Da bi zaista bila sretna, i da bi njihova želja za znanjem, saznanjem novih ideja, kao i spoznaja svijeta bila zadovoljena, nije dovoljno koristiti samo jedan način učenja.  Svako dijete zaslužuje individualan pristup i istinsko zanimanje za njegove interese, kao i učestalo ohrabrivanje da istraje u njima. Da bi puni potencijal svakog djeteta bio iskorišten, neophodan je i dinamičan pristup u kojem djeca željno iščekuju novu aktivnost, novu informaciju i novu igru kroz koju uče o svijetu, a da toga nisu ni svjesni.

  • Helen Doron English je uvijek nastojao da svakom djetetu pruži individualnu pažnju, kao i interakciju sa vršnjacima u cilju zadržavanja rutine na koju su djeca navikla. I sam prelazak na online podučavanje je prošao besprijekorno jer je program prilagođen da zadovolji sve potrebe djeteta u razvoju. Povratak u učionice bio je stresan period za roditelje i djecu, ali je Helen Doron English pronašao savršen spoj malih grupa, mnoštvo pokreta, i mnoštvo zabave kako bi i dalje bio izbor broj 1, kada je u pitanju učenje engleskog jezika za djecu.

  • Mogućnost brzog prilagođavanja i istrajnost, kao odlike čovječansta, a i našeg društva, pravi su pokazatelji da i u trenucima neizvjesnosti, kako treba činiti sve što je u našoj moći da se djeci omogući sve ono što je nephodno za njihovu sreću. Prije svega potrebno im je omogućiti sigurno okruženje u kojem mogu bezbrižno istraživati i koristi svu svoju maštu, čula i sposobnosti.

    Upoznajte se sa radom i metodom Helen Doron English na besplatnom demo času za djecu i roditelje, u vama najbližem centru, ili napravite rezervaciju mjesta na demo času putem e-maila: office@helendoron.ba, jer upis je u toku! Više informacija o upisu i samoj nastavi možete pronaći na web stranici www.helendoron.ba. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje