Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hasić: Poskupljenje cijena električne energije udar na privredu

Preuzmite sliku

Klub poslanika Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH održao je pres-konferenciju na kojoj je poslanik SDP-a Mujo Hasić poručio da je povećanje cijena električne energije “udar na privredu”.

– Svjedoci smo najave poskupljenja i implementacije te najave poskupljenja električne energije. To se kreće u odnosu na prošlu godinu više od 100 procenata. Znači pravno lice koje je ove godine trošilo 500.000 KM, plaćat će još 500.000 KM za obavljanje svoje privredne aktivnosti – rekao je poslanik SDP-a Mujo Hasić.

Mišljenja je da Vlada FBiH i Elektroprivreda trebaju objasniti koji su to razlozi zbog kojih će doći do poskupljenja.

– Tražim odgovor od rukovodstva Elektroprivrede BiH i titulara kapitala, Vlade FBiH, koji su inputi, koji su to ulazni elementi poskupjeli za povećanje cijene električne energije za 100 i više posto. Je li to obračun CO2, nije. Je li to poskupljenje cijene tone uglja, nije. Je li to povećanje broja radnika, povećanje plaća uposlenika, nije. Jedini argument koji oni iznose je tržišna cijena – istakao je Hasić.

Dodao je da će poslanici SDP-a tražiti da se na dnevni red današnje sjednice Predstavničkog doma uvrsti informacija o izgradnji tunela Hranjen, kao i da se usvoji zaključak koji će obavezati Vladu i Ministarstvo finansija da van snage stave Pravilnik o fiskalizaciji u FBiH. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje