Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Greta Thunberg donirat će milion eura organizacijama za zaštitu prirode

Preuzmite sliku

Klimatska aktivistkinja Greta Thunberg rekla je u ponedjeljak da će milion dolara od nove nagrade koju je dobila donirati organizacijama koje se bore protiv klimatskih promjena i štite prirodu.

Thunberg je u objavi na Instagramu rekla da je nagrada “više novca nego što je ikada mogla i zamisliti ” te da se nada da će joj pomoći “da učini još dobra u svijetu”.

Prvi projekti koji će imati koristi od nagrade Gulbenkian koju je dobila 17-godišnja Thunberg bit će pružanje medicinske pomoći u pandemiji koronavirusa domorodačkim zajednicama Amazone i zagovaranje da se ekocid proglasi međunarodnim zločinom.

  • “Cjelokupna novčana nagrada bit će donirana kroz moj fond različitim organizacijama i projektima za pomoć ljudima koji pomažu najpogođenijima klimatskom krizom i ekološkim krizama, posebice na jugu svijeta“, kazala je Greta.

    Jorge Sampaio, predsjednik žirija za nagradu i bivši portugalski predsjednik, nazvao je Thunberg “jednom od najposebnijih osoba našeg vremena” zbog njene sposobnosti da mobilizira mlade generacije u borbi protiv klimatskih promjena. (voxfeminae.net)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje