Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Gradonačelnik Beča: Nećemo dopustiti da nas dijele i ostajemo složni

Preuzmite sliku

Gradonačelnik Beča Michael Ludwig pohvalio je na pres-konferenciji u utorak poslijepodne angažman svih operativnih snaga tokom sinoćnjeg napada u Beču.

– Želim zahvaliti svima koji su u ovoj teškoj situaciji pokazali da je Beč grad koji funkcioniše i u situacijama punim izazova. Dobra saradnja policije i gradskih institucija doprinijela je tome da se napadač savlada nakon nekoliko minuta – rekao je Ludwig.

Zahvalio je svim saradnicima profesionalne vatrogasne brigade, spasilačkim službama i gradskom saobraćajnom preduzeću Wiener Linien koji su potpomogli njihov rad ulažući svoje zdravlje i život.

– Nakon terorističkog napada u centru Beča u bolnicama su liječene 24 osobe – izjavio je Ludwig i dodao da je 13 još hospitalizirano.

Jedna osoba je podlegla povredama u bolnici. Članovima porodica i prijateljima stradalih sugrađana izražavam svoje saučešće. Ubijeni su jedna konobarica tokom njene smjene i još tri osobe koje su svoje slobodno vrijeme provodile u centru. Sinoć je na terenu bilo 50 jedinica profesionalne spasilačke službe i 150 ljekara i sanitetskih radnika hitne medicinske službe.

Koliko je Beč “poseban grad” pokazala je solidarnost drugih gradova, od Pariza preko Bratislave do Tel Aviva. Ludwig je uvjeren u složnost Bečlija u ovom vremenu.

– Iako je bol jaka, nećemo dozvoliti da skrenemo s našeg puta demokratije i suživota – izjavio je bečki gradonačelnik i najavio proširenje kapaciteta ustanova za podršku.

Za srijedu je najavljena vanredna sjednica vlade pokrajine i grada Beča, svih šefova klubova u gradskom vijeću i kolegija gradskog vijeća.

– Na ovaj način želimo demonstrirati da nećemo dopustiti dijeljenje po stranačkoj pripadnosti i zajedno ćemo se sjetiti žrtava atentata – najavio je Ludwig, prenosi Eurocomm-PR Sarajevo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,