Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Građani BiH plaćaju najskuplje cigarete u regiji, ali zato su tu ilegalne fabrike

Preuzmite sliku

BiH ima najveće nelegalno tržite duhanom i duhanskim prerađevinama u regiji, tvrde u British American Tobaccco-u na osnovu istraživanja koje je nedavno uradila ova firma i koje je proslijeđeno i vlastima BiH. Situacija je više nego alarmantana tvrde, na crno tržište otpada gotovo 50 posto svih prozvoda, javlja televizija N1.

“Samo da vam usporedim ove druge zemlje u regiji, u Hrvatskoj imate sedam do osam posto nelegalnog tržišta. U Srbiji od deset do dvanaest posto. U ovim zemljama koje su problematične kad pređe 13 posto, to je problem. Sad kad uzmemo da u BiH nelegalno tržište čini 50 posto i da tu država gubi više od 150 do 200 miliona eura, možete vidjeti koliko je taj novac važan za BiH”, upozorava Josip Lozar, direktor regulatornih poslova BAT Adria.

Ovome u prilog svjedoče i podaci Uprave za indirektno oprezivanje BIH.

Uzećemo u obzir protekle tri godine. Zanimljivo je da rezani duhan kojim se najviše trgovalo na crnom tržištu 2016. godine, 2018. godine je prepolovljen. No, gotovo duplo je skočila proizvodnja i trgovina ručno punjenih cigareta. A gotovo trostruko paklice duhana i duhanskih prerađevina koje su oduzete 2018. godine. Najviše krijumčarenih cigareta dolazi iz Srbije i Crne Gore, no postoje nelegalne tvornice i unutar BiH.

“Kad je u pitanju oporezivanje trošarinom cigareta i duhana, tu je nogo više u odnosu na primjerice Srbiju ili Crnu Goru. Samim tim postoji interes da se određene količine tih cigareta uvezu na crno i prodaju na tržište BiH. Tu se najčešće koriste tzv. Zelene rute, ogromna granica za prijenos gdje nema kontrole 24 sata. Određena količina se proizvodi i u nelegalnim tvornicama u BiH. Mi smo imali velike akcije List 1 i List 2 gdje su pored velike količine cigareta, oduzeti i strojevi za usitnjavanje duhana”, kaže Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

“U kutijici cigarete 83 posto je porez koji se plaća državi. Naš dio kolača koji dijelimo sa distributerima i ovima u maloprodaji iznosi između 10 i 15 posto te kutijice. Cijena je većim dijelim određena porezima. BiH spada u zemlje najvećeg poreznog opterećenja”, ističe Lozar.

Ili prevedeno u odnosu na životni standard bh. stanovnici plaćaju najskuplje cigarete u regiji, naravno ako ih odluče kupiti legalno.

Ekonomist Faruk Hadžić kaže kako je svemu kriva trošarinska politika koja je stvorila crno tržište i koji će u konačnici osvetiti upravo državi. Pušača nije manje, kaže Hadžić, aludirajući na politiku prevencije. No zato krijumčarenje cvijeta. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,