Utorak, 19. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Građani BiH konačno mogu kupovati i prodavati na Amazonu

Preuzmite sliku

Amazon, američka e-komercijalna kompanija sa sjedištem u Seattleu, uvrstila je Bosnu i Hercegovinu na svoju listu zemalja, čime je bh. građanima omogućena kupovina i prodaja putem najveće online trgovini na svijetu.

“Bosna i Hercegovina napokon na Amazonovoj listi. Jedna lijepa vijest za preduzetnike iz BiH”, napisala je na svom profilu prof. dr. Azra Zaimović sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Kompanija Amazon revidirala je prije dvije sedmice listu dozvoljenih zemalja za registraciju prodavača na kojoj se sada nalazi i BiH. Proširenjem liste, prodavači iz ukupno 188 zemalja mogu nuditi proizvode u najvećoj online trgovini na svijetu.

Zaimović je podsjetila kako su prodavači iz BiH ranije mogli prodavati na Amazonu na način da osnuju svoje preduzeće u državi koja se nalazi na listi, što je stvaralo dodatne troškove i značajno otežavalo pristup tržištu. No, kako je navela, ulazne barijere su sada otklonjene, te preduzetnici iz BiH mogu direktno kao fizička lica i/ili putem domaćih preduzeća nuditi svoje proizvode ili registrirati svoje trgovine na Amazonu.

Amazon je inače jedna od prvih velikih kompanija koja je prodavala razna dobra preko interneta.

Osnovao ju je Jeff Bezos 1994. godine, a pokrenuta je 1995. Amazon.com počeo je kao online knjižara iako je ubrzo proširio ponudu, dodajući DVD-ove, muzičke CD-ove, softver, videoigre, elektroniku, garderobu, namještaj, hranu, igračke i mnogo više.

Amazon je pokrenuo i web-sajtove u Kanadi, Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Kini i Japanu. (Agencije)

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,