Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Građane BiH, Makedonije, Hrvatske i Srbije pitali koliku platu priželjkuju, očekivanja drastično različita

Preuzmite sliku

Kada je riječ o visini zarade kojom bi bili zadovoljni, najviša očekivanja u regionu imaju građani Hrvatske – preko 2.200 KM u prosjeku.

Najniža očekivanja imaju u Sjevernoj Makedoniji gdje je očekivana zarada 1.050 KM. Ispitanici iz Srbije očekuju u prosjeku 1.212 KM, a u Bosni i Hercegovini očekivana plata je 1.618 KM.

Zanimljivo je i da Posao u najvećoj mjeri žele mijenjati ispitanici iz Bosne i Hercegovine (76%), a najmanje oni iz Makedonije (65%) koji tvrde kako će posao mijenjati samo ako na to budu prisiljeni.

Nadalje većina nezaposlenih (65%) traži bilo kakav posao, bez obzira je li riječ o onima u njihovoj struci ili izvan nje. Posao u struci najviše traže nezaposleni iz Bosne i Hercegovine, a u najmanjoj oni iz Hrvatske.

Dobri međuljudski odnosi najvažniji

Bez obzira na zemlju iz koje dolaze, svim ispitanicima su dobri međuljudski odnosi na prvom mjestu. Ispitanici iz Hrvatske u nešto većoj mjeri ističu ovaj faktor, nego ispitanici ostalih zemalja.

Visina zarade nešto je važnija ispitanicima iz Srbije i Makedonije, nego onima iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koji posebno cijene mogućnost učenja i napredovanja.

Nema većih razlika između muškaraca i žena u tome koje faktore gledaju prilikom odabira poslodavca. Žene u nešto većoj mjeri naglašavaju dobre međuljudske odnose, a muškarci visinu zarade. Radno vrijeme i sigurnost posla važniji su ženama nego muškarcima.

Trećina zaposlenih ispitanika strahuje za svoje radno mjesto

Trećina zaposlenih ispitanika iz u cijelom regionu ima strah za svoje radno mjesto, a poređenja radi prošle godine je u strahu za svoje radno mjesto u istom istraživanju bilo 26 posto zaposleniih ispitanika u BiH.

Muškarci se prosječno osjećaju sigurnije na svom radnom mjestu od ženskog pola, a isto se može reći i za kandidate sa visokim i višim obrazovanjem.

Ovo istraživanje koje je za cilj imalo utvrđivanje stanja na  regionalnom tržištu rada proveo je sajt za zapošljavanje Poslovi Infostud i partnerski sajtovi za zapošljavanje iz regiona MojPosao.ba, Vrabotuvanje.com.mk, MojPosao.hr i Deloglasnik.si.

Istraživanje je provedeno tokom trajanja Regionalnog sajma poslova i u njemu je učestvovalo više od 5.000 ispitanika.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,