Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Gorki ukus čokolade: Cijene kakaa rastu, zalihe padaju

Preuzmite sliku

Strah se širi u konditorskoj industriji. Okidač za ovo su mali smeđi grahorasti plodovi. Prinosi padaju u posljednjih nekoliko godina, a cijene jure gore. Briga svjetskih proizvođača čokolade raste da će njihova glavna sirovina u budućnosti postati rjeđa nego ikada.

Sedamdeset posto kakaa se uzgaja u Obali Slonovače i Gani, a za ostatak brinu Azija, Srednja i Južna Amerika. To su uglavnom mala gazdinstva koja su u potrazi za svojim zrnom života, posebno u Africi.

  • 7465
  • Žetva je nedavno pala. Plodnost tla se smanjuje, stabla kakaa su često zastarjela, nazadne poljoprivredne prakse ostavljaju malo prostora za povećanje produktivnosti. Ganski poljoprivrednici su stari 57 godina u prosjeku, a nasljednika nedostaje. Zbog pada prinosa nedostaje novca za potrebne investicije. Dječiji rad je široko rasprostranjen.

    Od ljuljanja cijena prema gore, korist uglavnom imaju špekulanti. U Obali Slonovače gotovo polovina malih poljoprivrednika živi sa manje od 250 eura godišnje, ispod granice siromaštva u zemlji.

    U isto vrijeme, međutim, globalna glad za kakaom se povećava. U Indiji, Kini, Brazilu, srednja klasa koja se pojavljuje, traži čokoladu. Industrija je stoga obavezna da investira u uzgoj plodova i ruralne strukture.

    Tvrtke kao što su Mars i Ferrero – uz Nestlé i Mondelez najveći dobavljači – prihvataju pravila fer trgovine. Ferrero je pristao na otkup 20.000 tona kakaa po fer trgovini za naredne dvije ili tri godine. Do 2020. godine, gotovo svi divovi slatke industrije žele da podrže održivu poljoprivredu, iako samo iz samozaštite – da njihovi izvori snabdijevanja u Africi ne presušuju dalje.

    Kao dio novog kakao programa firme moraju nositi fer logotip, gdje je na pakovanju vidljiva fer vrijednost uzgoja. Za potrošače ovo je transparentno – za poljoprivrednike u Africi, Aziji i Južnoj Americi od presudne važnosti da dobiju nove kanale distribucije, bez razvodnjenih standarda, kaže Hartwig Kirner, šef Fairtrade Austrije, prenosi Standard.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,