Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Goldman Saks: Zlato je bolja investicija od bitcoina

Preuzmite sliku

Goldman Saks očekuje da će zlato sa svojim stvarnim pokretačima potražnje dugoročno nadmašiti vrlo promjenljivi bitcoin.

Manje je vjerovatno da će na zlato uticati stroži finansijski uslovi, što ga čini “korisnim alatom za diverzifikaciju portfelja“, posebno zato što su razvijeni nespekulativni načini njegove upotrebe, dok se bitcoin koristi za spekulacije, rekao je Goldman, prenosi Index.hr.

Goldmanova analiza je pokazala da trgovci koriste zlato da bi se zaštitili od inflacije i pada dolara, dok bitcoin podsjeća na “rizičnim dionicama tehnoloških kompanija“.

Vrijednost bitkoina, koju je banka nazvala “rješenjem koje traži problem“, proizilazi iz obima njegovih budućih slučajeva upotrebe u stvarnom svijetu, što ga čini promjenljivijom i spekulativnijom imovinom od plemenitog metala.

Iako je spremnost ulagača da istraže decentralizovanu valutu pomogla prihvatanju bitkoina, banka predviđa da će finansijski uslovi postati stroži.

– Volatilnost bitkoina takođe pojačavaju sistemski problemi, jer je već nekoliko velikih igrača predalo zahtjeve za stečaj – objavila je banka, navodeći kolaps berze FTX i hedž fonda 3AC.

– Zlato bi moglo imati koristi od strukturno veće makro-volatilnosti i potrebe za diversifikacijom izloženosti akcijama – dodaju iz Goldman Saksa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,