Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Gledateljka poslala video: Potrepštine koje su duplo jeftinije u Njemačkoj, najveća razlika u higijenskim proizvodima

Preuzmite sliku

Mnogi su tokom pandemije ostali bez posla. Dok ministri imaju obezbjeđenje, narod jedva obezbjeđuje osnovno. U građanima raste osjećaj neizvjesnosti. Istovremeno rastu i cijene.

Oni koji dođu u Bosnu i Hercegovinu iz neke od zemalja zapadne Evrope često se čude skupoći namirnica. Gledateljka koja živi na relaciji Njemačka – BiH, odnosno Freiburg – Sarajevo, poslala nam je snimak koji pokazuje da su neki proizvodi koji spadaju u svakodnevne potrepštine kod nas duplo skuplji.

Najdrastičnija razlika je u cijeni higijenskih proizvoda. Dezodoransi u spreju i stiku koji su u Njemačkoj euro ili euro i po, kod nas su u jednom marketu 6,70 KM. U drugom 6,60. U nekim marketima moguće ih je pronaći po nešto nižim akcijskim cijenama. Pasta za zube koja je u Freiburgu 1,30 euro, kod nas je 5,30 KM, odnosno 5,20. Gelovi za tuširanje, koji su u Freiburgu 1,80 euro, kod nas su oko 5 KM.

  • Cijene u Njemačkoj i BiH

    “Ja ću pokušati to slikovito da objasnim. Da uzmemo primjer BiH i bilo koja evropska zemlja npr. Holandija. Kada se napuni budžet, i jedne i druge zemlje, Holanđani gledaju da od tog budžeta što više subvencioniraju. Što više novca daju svojim poljoprivrednicima, kroz razne pomoći, donacije, garantovani otkup… S druge strane otvaraju javne nabavke koje su za poljoprivrednike i proizvođače prehrane način da dobiju što veća sredstva”, pojašnjava Draško Aćimović.

    Jedno ministarstvo u Holandiji, nastavlja Aćimović – ima tri auta. Uposlenici dolaze na biciklu. Ministar ima platu koja je u iznosu od tri prosječne. U BiH, slikovito govoreći – bogati uzimaju od siromašnih.

    “U BiH iz tog budžeta se ne daje malte ništa ni poljoprivrednicima ni proizvođačima. Kupuju se auta, slike, namještaj. Ministar ima platu u iznosu od 13 prosječnih. Plus 15 naknada koje nigdje ne prikazuje. Umjesto tri auta imaju 30. Javne nabavke služe da bi se na njima ukralo. A ne da bi se dalo poljoprivrednicima i proizvođačima prehrane. Eto, to vam je osnovni uzrok zašto je kod nas prehrana skuplja nego u bilo kojoj evropskoj zemlji”, kaže Aćimović.

    Kese nakon kupovine u BiH jednima su manje teške jer ih uz obezbjeđenje sve do službenog automobila voze u kolicima. Drugima jer nemaju novca da u njih stave Bog zna šta. Građanima Bosne i Hercegovine, posebno penzionerima, od svake kese teže je razmišljanje o tome koliko im je nakon kupovine ostalo novca u skoro nikad dovoljno teškom novčaniku. (N1)

    Video prilog možete pogledati ovdje.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,