Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Glas malih biznisa ogorčen Novalićevim prijedlogom zakona

Preuzmite sliku

Glas malih biznisa, koja okuplja oko 26.000 manjih poslovnih subjekata u Federaciji BiH, ogorčen je vladinim mjerama oličenim u prijedlogu Zakona o ublažavanju negativnih posljedica uzrokovanih pandemijom korona virusa, piše Indikator.ba.

Pokretač te inicijative, Ejub Kučuk, tvrdi kako premijer Fadil Novalić ne govori istinu kada tvrdi da će novim Zakonom pokriti doprinose svim privrednim subjektima u realnom sektoru.

– U zakonu postavlja nevjerovatne uvjete – kako će se subvencionirati doprinosi samo za one subjekte koji su u periodu od 1. januara do 31. marta imali pad ostvarenog prometa od 20 posto i više, i to u odnosu na isto razdoblje prošle godine Logično je zapitati se otkud Vladi ideja da u obzir uzima januar i februar, kada su to dva mjeseca u kojima nismo bili pogođeni korona virusom i nije bilo nikakvih vanrednih okolnosti, navodi Kučuk na Facebook profilu Glasa malih biznisa.

Jedino objašnjenje, dodaje, krije se u želji Novalićeve Vlade da uvrštavanjem i ta dva mjeseca izbaci što više potencijalnih korisnika subvencije iz igre – jer teško da će bilo ko je prva dva mjeseca ove godine radio normalno, pa još i koju sedmicu u trećem mjesecu, zabilježiti ukupan tromjesečni pad ostvarenog prometa od 20 posto!

– Znači, svjesno se ide na prevaru, a ona je očitija kada se u obzir uzme da je Vlada najavila kako će subvencionirati doprinose tek počevši od 1. aprila, što znači da, uprkos stanju nesreće (vanrednom stanju u više od polovice marta) Vlada sasvim normalno očekuje punu uplatu doprinosa od svakog privrednog subjekta za taj treći mjesec, što znači da subvencije važe tek u budućnosti, a ovo do sada je, narodski rečeno, pojela maca, navodi Kučuk.

Kučuk konstatuje kako je Prijedlog zakona “u najmanju ruku neozbiljan, bezobrazan, prevarantski, nedorečen, a “vidi se da ga piše osoba koja ne radi u interesu prevazilaženja krize nego u interesu punjenja budžeta od strane poreskih obveznika koji su na rubu bankrota”.

On se takođe pita na osnovu kojeg je izračuna Vlada došla do subvencijskog iznosa od 244 KM?

On je pozvao zastupnike u federalnom parlamentu da obore ovakav Zakon ili da traže da ga se intenzivno dotjera amandmanima, kako bi on, kako kaže, zbilja bio ono što mu ime govori – “Zakon o ublažavanju negativnih posljedica uzrokovanih pandemijom korona virusa”, a ne kozmetički zakon kojim će Vlada i dalje biti krpelj koji isisava i ono malo krvi koja preostane privredi u ova teška vremena.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje