Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Fudbalski poraz “trese” brazilsku ekonomiju

Preuzmite sliku

Poraz od Njemačke mogao bi imati ozbiljne posljedice na brazilsko gospodarstvo i političku stabilnost, zbog čega analitičari već savjetuju povlačenje s tog tržišta, a Societe General savjetuje rasprodavanje reala.

Šef strategije ulaganja na tržištima u razvoju u švicarskoj UBS banci Geoffrey Dennis ocijenio je da je jučerašnji poraz Brazila protiv Njemačke s rezultatom 7:1 ozbiljno smanjio šanse brazilske predsjednice Dilme Rousseff za rezibor ove jeseni.

No, ovakav bi poraz mogao imati i potresne posljedice za optimizam ulagača i potrošača u Brazilu, zemlji koja se opsesivno odnosi prema svojem nogometu, prenosi Bloomberg.

Tako strateg Societe Generale banke u New Yorku Eamon Aghdasi već savjetuje prodaju brazilskog reala.

Brazilska su tržišta kapitala danas zbog praznika zatvorena, ali bi se učinak poraza mogao odraziti na cijene obveznica zemlje na drugim tržištima, kao i u dionicama državne naftne kompanije Petroleo Brasieliro. Još od sredine ožujka, indeks Ibovespa raste zbog nadanja ulagača da bi nova vlada u Brasiliji mogla ponovno pokrenuti brazilsku ekonomiju koja je skliznula u stagflaciju.

Otkad je Rousseff preuzela vlast 2011. godine, stopa rasta spustila se na dva posto, najniže u zadnje 23 godine, dok je stopa inflacije dosegla 6,5 posto godišnje, gornju granicu ciljanog raspona brazilske Vlade.

Nakon utakmice, neredi su izbili na plaži u Riju, a u Sao Paulu su navijači palili autobuse.

Već prije početka Svjetskog prvenstva, milijuni prosvjednika izašli su na ulice kako bi izrazili protivljenje trošenju čak 11 milijardi dolara na ugošćavanje te manifestacije u zemlji u kojoj preko 7,2 milijuna ljudi živi s dnevnim dohotkom od tek 1,25 dolara.

S druge strane, neki analitičari očekuju da bi poraz Rousseff na izborima doveo do skoka burzovnih indeksa u Brazilu od čak 25 posto, no ukoliko zbog poraza dođe do porasta društvenog nezadovoljstva i nereda, doći će i do ekonomskih potresa. (Bloomberg)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje