Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ford otpušta 7.000 radnika u administraciji

Preuzmite sliku

Popularno

Američka automobilska kompanija Ford saopštila je da će ukinuti 7.000 radnih mjesta u administraciji ili oko 10 posto svoje globalne radne snage s fiksnim mjesečnim primanjima.

Kompanija se na takav potez odlučila u sklopu napora za smanjenje troškova, a koji bi, prema procjenama Forda, trebali donijeti uštedu od oko 600 miliona dolara godišnje.

Radnici će, kako je saopšteno iz kompanije, početi od utorka primati obavještenja o najavljenim rezovima, a čitav proces bi trebao biti okončan do kraja augusta. U Sjevernoj Americi će biti ukinuto oko 2.400 radnih pozicija.

Izvršni direktor Forda, Jim Hackett je u e-mailu zaposlenima napisao da će ukidanje radnih mjesta biti realizirano kroz dobrovoljne odlaske i otpuštanja.

– Da bismo uspjeli u našoj konkurentnoj industriji i pozicionirali Ford tako da pobijedi u budućnosti koja se ubrzano mijenja, moramo smanjiti birokratiju, osnažiti menadžere, ubrzati proces donošenja odluka, fokusirati se na najvrijedniji posao i smanjiti troškove – napisao je Hackett. (Al Jazeera)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,