Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ford najavio otpuštanja u Evropi

Preuzmite sliku

Američki proizvođač automobila Ford saopćio je da planira veliko restrukturisanje svog poslovanja u Evropi, uključujući smanjenje broja zaposlenih, da bi povećao profitabilnost.

Cilj nove strategije je smanjenje strukturnih troškova i redizajniranje prozvodne linije komercijalnih i putničkih vozila, kao i uvoza.

“Preduzimamo odlučnu akciju radi transformisanja Fordovog poslovanja u Evropi”, izjavio je Steven Armstrong, potpredsjednik kompanije i predsjednik odjeljenja za Evropu, Bliski istok i Afriku.

Ford nije precizirao koliko će radnika biti otpušteno, ali je naglasio da se nada da će biti dobrovoljnih raskida ugovora o radu.

Jedna od konkretnih mjera je okončanje proizvodnje malih automatskih mjenjača u francuskom Bordou.

U Njemačkoj će biti završena proizvodnja modela C-Max i Grand C-Max kao odgovor na pad potražnje u Evropi za kompaktnim multifunkcionalnim modelima.

Ford navodi da će u Rusiji izvršiti stratešku reviziju rada kompanije Ford Sollers i da je na stolu nekoliko opcija za restrukturisanje.

Kompanija planira i da konsoliduje svoje sjedište u Britaniji. Ford u Evropi zapošljava oko 53.000 ljudi, što je više od četvrtine ukupnog broja radnika američkog giganta. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: