Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Forbes: BiH 97. na listi zemalja najboljih za poslovanje

Preuzmite sliku

Bosna i Hercegovina nalazi se na 97 mjestu na Forbesovoj listi zemalja koje su najbolje za poslovanje/ulaganje za 2017. godinu.

“BiH ima tranzicijsku ekonomiju sa limitiarnim tržišnim reformama. Ekonomija se oslanja na izvoz metala, energije, tekstila i najmještaja. Ima visoko decentralizovanu vladu koja otežava koordinaciju i reformu ekonomske politike, dok prekomjerna birokratija i segmentirano tržište obeshrabruju strane investicije”, navodi se u Forbesovom profilu BiH.

“Strane banke, prvenstveno iz Austrije i Italije kontrolišu većinu bankarskog sektora, iako je najveća banka u entitetu Republika Srpska – domaća, privatna”, stoji u tekstu.

U profilu BiH se nalazi da BiH im rast BDP-a dva posto, a 25.4 posto stanovništva je nezaposleno. Forbes navodi da je inflacija u BiH -1.1 posto.

Prema ovoj listi, najbolje pozicionirana zemlja regije je Slovenija, koja je na 32. mjestu. Hrvatska se nalazi na 51. poziciji.

Makedonija je zauzela 63. mjesto, Crna Gora 68., Srbija je 69., a Albanija 71.

Na Forbesovoj listi prvo mjesto zauzima Velika Britanija, uprkos neizvjesnostima koje je donio Brexit. Drugi je Novi Zeland, Holandija je treća, Ševedska četvrta, a Kanada peta.

Na dnu su Afganistan, Haiti, Gambija i Čad.

Američki magazin je mjerio 15 različitih segmenata za razvoj biznisa, uključujući poreze, lične i ekonomske slobode, birokratiju, imovinska prava, inovacije, korupciju, tehnologiju, monetarne i trgovinske slobode i zaštitu investitora, ali na bazi ekonomskih podataka iz 2016. godine.

Kompletnu Forbesovu listu najboljih zemalja za ulaganje pogledajte na OVOM linku. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,