Utorak, 19. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

FlyBosnia ponovno pokreće operacije s tri aviona

Preuzmite sliku

FlyBosnia će obnoviti letove iznajmljivanjem tri aviona. Vlasnik kompanije, Al Shiddi Group, potvrdio je da je avio-kompanija potpisala ugovore za tri aviona Airbus A320 kapaciteta za sjedenje 180 putnika, izvijestio je EX-Yu Aviation.

Očekuje se da će prvi avion stići već ovog mjeseca, dok bi preostala dva trebala doći u aprilu sljedeće godine. Ugovoreni su od zakupodavca GE Telesis. Jedan od tri aviona, registrovan kao N419UA, star je 26 godina i ranije je radio za United Airlines. Aviokompanija je bez aviona otkako je ovog ljeta povukla jedini A319 i otpustila većinu letačkog osoblja. Tokom vrhunca ljetnih mjeseci, iznajmila je opremu i posadu iz Litvanije kako bi obavljala letove za odmor iz Sarajeva u Tursku.

FlyBosnia je teško pogođena pandemijom koronavirusa, čija su se glavna tržišta rano zatvorila. Aviokompanija, specijalizirana za prijevoz turista iz Saudijske Arabije u Bosnu i Hercegovinu, bila je prisiljena obustaviti sve operacije prema Kraljevini, za koju se očekuje da neće dopustiti da se redovni međunarodni letovi nastave barem do 1. januara 2021. Slično tome, Italija još uvijek provodi zabranu letova iz Bosne i Hercegovine zbog pandemije koronavirusa. Tokom prvog vala virusa u Evropi, aviokompanija je izvršila niz čarter letova iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Slovenije do Kine, prevozeći medicinske potrepštine i opremu.

Međutim, FlyBosnia se borila i prije pandemije, sa malom popunjenošću na svojim evropskim letovima i problemima sa sarajevskim aerodromom. To je kulminiralo prošle sedmice kada je sarajevski aerodrom objavio da više neće opsluživati FlyBosnia i raskinuo je ugovor s kompanijom zbog neplaćenog duga.

FlyBosnia je osnovana od saudsijske Al Shiddi Group, koja postoji od 1975. godine sa interesima u različitim oblastima, uključujući građevinarstvo, nekretnine, poljoprivredu i turizam. Saudijski konglomerat djeluje u Bosni i Hercegovini od 2006. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,