Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

FlyBosnia i Aerodrom Sarajevo dogovorili otplatu duga

Preuzmite sliku

Međunarodni aerodrom Sarajevo i FlyBosnia postigli su dogovor oko otplate duga u iznosu većem od pola miliona eura, međutim, problemi između dvije strane ostaju.

“Ako preskoče samo jedno plaćanje tokom sedmice, automatski ćemo započeti proceduru raskida ugovora”, rekao je generalni direktor Aerodroma Sarajevo Armin Kajmaković.

S druge strane, iz FlyBosnia smatraju da su naknade za Aerodrom Sarajevo i dalje visoke.

“U Mostaru ili Tuzli aerodromske takse ukupno iznose pet eura, dok u Sarajevu iznose trideset eura. Zbog toga Aerodroma Sarajevo ne pomaže stimuliranje u razvoju naše mreže, zbog čega gledamo na širenje poslovanja sa aerodroma u Tuzli i Mostaru”, izjavio je izvršni direktor FlyBosnia, Tarik Bilalbegović, prenosi Akta.

Inače, FlyBosnia se suočila sa brojnim problemima u posljednjih nekoliko mjeseci. Pored nagomilavanja duga prema sarajevskom aerodromu aviokompanija je jedan od svoja dva aviona Airbus A319 vratila najmodavcu AerCap i otpustila gotovo polovinu svoje radne snage.

“Mi smo start-up kompanija. Kao takva, normalno je da se na početku pojave neki problemi”, napominje Bilalbegović. Bilo je i poteškoća u odnosima sa zaposlenima. Avionska kompanija saopštila je da svoje probleme novinari preuveličavaju. Nadalje, dodala je da je smanjivanje flote i otpuštanje nekih zaposlenika standardni postupak u avionskoj industriji tokom mirnijih zimskih mjeseci.

FlyBosnia će u aprilu 2020. godine isporučiti dva zakupljena aviona A319, što će joj omogućiti uvođenje novih usluga. “Liniju za Pariz uvodimo 1. marta, ubrzo nakon toga Milano i Barselonu, a vjerovatno i Moskvu do jula 2020.”, rekao je izvršni direktor aviokompanije.

Kompanija će u narednom periodu voziti seriju čarter letova od Mostara do Italije i Irske. Od pokretanja redovnih letova u junu, FlyBosnia je prevezla više od 40.000 putnika. Trenutno održava redovne usluge od glavnog grada Bosne i Hercegovine do londonskog Lutona, Rima i Rijada. Avionsku liniju za start postavila je Saudijska Arabija Al Shiddi Group i ona je u 100% privatnom vlasništvu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje