Utorak, 28. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Firme koje ne odrede glavne račune bit će blokirane od 18. avgusta

Preuzmite sliku

Do 18. augusta zadnji je rok za određivanje glavnog računa za poslovne subjekte. Ako do tad 13.000 firmi ne odredi svoj glavni račun, bit će blokirane, odnosno neće moći raspolagati sa svojim sredstvima na računu”, rekao je Esad Mahmutović, direktor Finansijsko-informatičke agencije FBiH gostujući u emisiji Novi dan TV N1.

Mahmutović je rekao kako se trenutno vrši konsolidiranje podataka i računa poslovnih subjekata.

“Poslovni subjekat može imati samo jedan glavni račun, a ima desetine hiljada poslovnih subjekata koji nisu odredili glavni račun a ima ih i koji imaju dva i više računa, pa čak do pedeset”, naveo je

Također, kako je kazao, u FIA-i kontrolišu nerezidente koji su ogroman problem u društvu, odnosno firme koje izvana otvore račun i koje nemaju jedinstven identifikacioni broj, te naprave račun i iznesu pare iz države, kako je naglasio.

“Još jedan problem su firme u stečaju koje i dalje imaju aktivne račune”, dodao je.

“Zakon o unutarnjem platnom prometu definira poslovne subjekte koji imaju zakonsku obavezu da dođu u banku i odrede svoj glavni račun – to je njihova obaveza. Drugi učesnik u tom sistemu su banke koje vode evidenciju o računima poslovnih subjekata, a nadzor nad kompletnim sistemom vrši Agencija za bankarstvo i FIA. Iako je to jedinstveni registar računa u Federaciji, mi ćemo sada kreirati i jedinstveni registar računa na nivou države BiH. Sljedeći korak je povezivanje registara iz Federacije i RS-a, kako bi se provjerilo da li poslovni subjekat ima račun i u Federaciji i RS-u. Ono što malo zabrinjava je Distrikt Brčko u kojem zakonom još uvijek nije definiran ovakav registar”, istakao je.

Na pitanje koliko je ovo dobra borba protiv utaje poreza i korupcije, kazao je kako je to dobar bačin borbe protiv aktuelnog problema fiktivnih firmi.

“Ovim putem se blokira račun onda kada jedan račun bude otvoren drugdje i time izbjegne izvršavanje zakonskih obaveza”, naveo je.

Kazao je i kako su ogromne kazne predviđene zakonom i za banke koje ne primjenjuju Zakon o unutarnjem platnom prometu. (Foto: Klix.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,