Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Firme iz BiH grade studentski dom u Njemačkoj

Preuzmite sliku

Predstavnici kompanija “Čekić” d.o.o. iz Bosanske Gradiške i “Zrnić Mont” iz Laktaša potpisali su u Frankfurtu Sporazum o saradnji sa njemačkom građevinskom firmom “Alpha Projektmanagement” UG iz Frankfurta, kojim su definisali prava i obaveze u budućem dugogodišnjem partnerskom odnosu.

Kao prva direktna investicija, firme iz Laktaša i Gradiške će učestvovati u građevnskim projektima u pokrajini Hessen koje provodi “Alpha Projektmanagement” UG, piše Banjaluka.net.

Prvi posao biće realizovan u sklopu izgradnje studentskog doma u Darmstadtu. Ukupan iznos prvog ugovora iznosiće više od pola miliona eura ili više od milion KM.

Kada je riječ o pojedinostima prvog ugovora, navedeni iznos sredstava će iz Njemačke biti većim dijelom uložen u materijal, proizvode i rad u “Čekić” d.o.o. i “Zrnić Mont” i to je samo prva faza projekta.

Ostale faze realizovaće se po planu izgradnje u ovom projektu, ali takođe i u drugim projektima u narednom periodu. Shodno tome, očekuje se da planirane investicije budu u sličnim ili većim iznosima, zavisno od projekata koji se budu realizovali.

Danas potpisani sporazumi i najavljeno investiranje rezultat su nastavka aktivnosti koje provodi Generalni konzulat u Frankfurtu. U narednom periodu očekuje se još nekoliko projekata i aktivnosti, periodu kako na ekonomskom tako i na planu promocije turističkih potencijala. (Banjaluka.net)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,