Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Firma „Oetelshofen kalk” iz Njemačke otvara fabriku kreča na području TK?

Preuzmite sliku

Vlada Tuzlanskog kantona spremna je brzo i adekvatno odgovoriti zahtjevima stranih investitora, posebno ukoliko se radi o društveno odgovornim kompanijama, istaknuto je na danas održanom sastanku premijera Tuzlanskog kantona Bahrije Umihanića sa predstavnicima firme Oetelshofen kalk iz Njemačke, potencijalnim investitorom na području našeg kantona.

Kako se moglo čuti, firma „Oetelshofen kalk” je zainteresiran da, kao strateški partner domaćoj firmi „Geoinženjering”, na području našeg kantona otvori fabriku kreča. S tim u vezi danas se razgovaralo o procedurama, dokumentaciji koju je potrebno pripremiti, te vremenskom periodu na koji se može odobriti koncesija.

Premijer Umihanić je rekao da je Vlada Tuzlanskog kantona maksimalno na usluzi svim investitorima, posebno onima koji imaju dogoročne planove i otvaraju nova radna mjesta za građane Tuzlanskog kantona, „u narednom periodu očekujemo da investitor i domaća kompanija dostave Vladi zvanično pismo namjere na osnovu kojeg ćemo programirati naše aktivnosti, a sve u cilju što efikasnijeg postupanja i rješavanja Vlade u zakonom predviđenim procedurama”.

  • krec
  • U prvoj fazi investicija planirano je otvaranje proizvodnje kamenih agregata, a u perspektivi je izgradnja fabrike kreča. Inače kompanija Oetelshofen kalk je porodična firma sa 114 godina dugom tradicijom u proizvodnji kreča u Njemačkoj.

    U ime Vlade TK, osim premijera Umihanića, današnjem sastanku su prisustvovali ministar industrije, energetike i rudartstva Mulaga Fejzić sa pomoćnikom Bahirom Imamovićem, pomoćnik Ministra finansija Bahrija Jusupović, te predsjednik i zamjenik predsjednika Komisije za koncesije Nihad Sinanović i Zvokno Lugonjić, dok su u ime investitora na sastanku bili dikrektori Jorg H. Iseke i Moritz Iseke, te Dr. Joachim Schmidt – Hermesdorf. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: