Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Firma iz Turbeta mjesečno na englesko tržiste izveze 5.000 stolica (FOTO)

Preuzmite sliku

Firma Luxor XL, čiji se proizvodni pogon nalazi u Turbetu nadomak Travnika, osnovana je 2013. godine. Specijalizirana je za proizvodnju stolica kao i za drvene tapecirane trpezarijske stolice, piše tntportal.ba.

Kako je kazao Edin Čaušević, savjetnik za financije i računovodstvo firme Luxor XL, svoje proizvode izvoze u 15 zemalja EU a pored toga i izvoze i za Veliku Britaniju i Kanadu, te uskoro očekuju i izvoz i za SAD.

Kada je u pitanju poslovanja firme, Čaušević je kazao da su ponosni na činjenicu da iz godine u godinu postižu rast proizvodnje i povećanje broja uposlenih. Važno je istaknuti i da firma Luxor XL svoje obaveze prema državi i prema zaposlenima izmiruje na vrijeme, piše tntportal.

“Niti jedna okolinska inspekcija (vodna, radna i bilo koja druga) nije pronašla niti jednu nepravilnost u radu ovog poduzeća. Također smo i društveno odgovorna kompanija, ali se jednostavno na taj način ne eksponiramo, svoju pomoć usmjeravamo i prema društvenim grupama i prema pojedincima”, kazao je Čaušević.

Proizvodi firme Luxor XL namijenjeni su izvozu, a kupci su renomirani trgovački lanci širom Evrope i svijeta, što je svakako na ponos, da je jedna firma iz tako malog mjesta uspjela dostići takav nivo.

“Naši partneri traže ne samo savršenu tehničku izvedbu krajnjeg proizvoda, nego obraćaju pažnju i na socijalne aspekte rada, njima nije samo bitna prihvatljiva cijena i kvalitet proizvoda. Engleski kupci su veoma rigorozni i mi smo jedna od rijetkih firmi iz BiH koja izvozi na to tržište, samo pripreme za saradnju sa Englezima trajale su više od dvije godine, te sad izvoze samo na ovo tržiste preko 5.000 stolica mjesečno”, naglašava Čaušević.

Opredjeljenje za samo jednu djelatnost, za tapeciranu trpezarijsku stolicu, firmi Luxor XL donijelo je lidersku poziciju u BiH.

Godišnje Luxor XL proizvede 600.000 stolica. Trenutno imaju 250 zaposlenih a plan je da u budućnosti zaposle još osoba, i zadrže godišnju stopu rasta uposlenih od preko 10%.

Plaće u ovoj firmi više su za 10-20 posto u odnosu na druge i svjesni su toga da je ključ uspjeha svake firme ljudski potencijal, stoga u Luxor XL-u biraju tri „uposlenika mjeseca“, koji dobivaju posebnu stimulaciju! Ako se uzmu u obzir i partneri koji su vezani za ovu firmu indirektno broj zaposlenih doseže i 1.000 osoba.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,