Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Fiktivne firme, pranje novca: Arapi kupili 365 nekretnina u BiH

Preuzmite sliku

Od 108 firmi koje su osnovali Arapi, a koje su pod budnim okom istražnih organa, samo 36 pravnih subjekata radi u skladu sa zakonom.

Došli smo do podataka da ostalih 72 pravna lica nema uopšte na adresi. Radi se o fiktivnim firmama ili o firmama koje su bile na adresi, pa ih više nema, a sad su neke druge firme na tim adresama. Međutim mi smo u opštinskom sudu u Sarajevu došli do podataka o 51 pravnom licu koja su kupila 365 nekretnina”, izjavio je za ATV Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH.

U Upravi za indirektno oporezivanje primjetili su da se u proteklih mjeseci pojavio povećan broj zahtjeva firmi za ulazak u sistem PDV, a čiji su vlasnici Arapi. Neki su odbijeni, neki ne.

Moram reći da smo mi veći dio tih zahtjeva i odbili, a naravno određen dio tih zahtjeva smo morali odobriti iz razloga što su bili ispunjeni zakonom predviđeni zahtjevi. Osnovni zakonom predviđen uslov za ulazak u sistem PDV jeste da firma pređe prag u iznosu od 50.000 maraka oporezivog prometa u okviru godinu dana”, rekao je Ratko Kovačević, potparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Agencija za istrage i zaštitu raspolaže određenim saznanjima o postojanju fiktivnih firmi u BiH i eventualnoj utaji poreza prilikom kupovine i pranja novca. Za sada, ne iznose više podataka u javnost.

Odakle su došli novci kojima su se kupovale nekretnine, ako su računi firmi mirovali mjesecima, kako je novac uopšte unesen u BiH i ko stoji iza prodatih nekretnina, time će se baviti istražni organi u Bosni i Hercegovini. Utvrdi li se bilo kakva nepravilnost, obećavaju u službama, reagovaće brzo i u skladu sa Zakonom.

Od 108 tvrtki koje su registrirane i čiji su vlasnici stranci, 71 osoba je iz Kuvajta vlasnik tvrtke, 13 iz Libije, 12 iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, 10 iz Sirije i dva iz Katara”, rekao je direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić, penosi Slobodna Bosna.

Postavlja se pitanje da li će BiH imati snage i one političke da se suoči sa svim problemima. Pod upitnikom stoji i to da li će izaći na vidjelo i oni koji su Arape doveli i obećavali im med i mlijeko.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,