Utorak, 19. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Faruk Hadžić: Ne rješavajmo problem odlaskom iz države, izađite i glasajte bez pritiska

Preuzmite sliku

Ekonomista Faruk Hadžić nakon obavljene građanske dužnosti poslao je poruku građanima Bosne i Hercegovine u kojoj ih poziva da izađu na izbore i glasaju bez pritiska: 

“Od 2004. godine, kada sam prvi put mogao izaći na izbore, nisam propustio niti jedno glasanje. Nekada budete manje, a nekada više zadovoljni rezultatima, ali to je demokratija. Međutim, nikad mi nije palo na pamet da ne izađem i ne glasam “jer će sve biti isto kao i prije i da se ništa ne može promijeniti“.

Trebamo krenuti prvo od sebe i napraviti promjenu u načinu razmišljanja u nama samima. Koliko ste se puta zapitali zašto je tamo neka država uspješnija od nas i zašto mi napuštamo našu, da bi otišlu u drugu državu? Zbog našeg mentaliteta i načina razmišljanja.

Ovaj vikend sam imao poslovne obaveze van Sarajeva i ukratko ću objasniti dvije situacije tokom vožnje. U prvoj situaciji se napravila kolona od 20-ak vozila, gdje je na vrhu kolone jedan naš vozač, gdje ima vrlo malo prilike za preticanje i koji vozi ispod ograničenja. Frustracija, sviranje, blicanje od strane drugih vozača, međutim, taj prvi vozač ne želi da se skloni, da oni koji imaju potencijal da idu brže naprijed naprijed. Kada ste se dovoljno približili, vidite da drugim vozačima maše rukama sa čuđenjem što mu se svira da se skloni sa ceste i propusti druge ispred.
Druga situacija u povratku, automobil austrijskih tablica, čim je napravio kolonu od pet automobila, iako je vozio prema ograničenju, stao je na trenutak na proširenje i propustio sve ispred sebe i ponovno se uključio u saobraćaj.

Stvar je našeg mentaliteta i načina razmišljanja. Jednim dijelom zbog toga naše svakodnevne frustracije, građani, pogotovo mladi, rješavaju odlaskom iz države, umjesto da se problemi rješavaju, kojih ima puno, u svojoj državi.

Ovo je poruka za one koji ne glasaju – Danas imate priliku da krenete od sebe, napravite na sebi promjenu i glasate onako kako vi želite, bez pritiska i kao slobodni građani ove države.” navodi Hadžić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,