Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Faruk Hadžić: Nabaviti dovoljne količine hrane i goriva za građane

Preuzmite sliku

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić komentarisao je na svom Facebook profilu trenutnu krizu u Ukrajini.

Pozvao je da se bh. građanima osigura dovoljna količia hrane i goriva.

“Bosna i Hercegovina bi trebala hitno uspostaviti i obnoviti robne rezerve, te nabaviti dovoljne količine hrane za građane, barem za nekoliko mjeseci, zbog mogućeg sukoba Rusije i Ukrajine. Isto važi i za gorivo. U slučaju sukoba, ulazimo svi u vrlo neizvjestan period, koji se indirektno može odraziti i na našu državu u ekonomskom smislu. Imamo rekordne naplate poreza, pripremite se sada dok još imamo vremena.

Hrana i gorivo neće propasti, jer se na taj način može u konačnici intervenisati na tržištu, čak i ako ne bude sukoba, zbog trenutne inflacije. Ako kojim slučajem dođe do sukoba, vrlo vjerovatno će doći do novog rasta cijena goriva na svjetskom tržištu i ko zna čemu to dalje sve može voditi. Da li će biti uopšte redovne isporuke u našu državu

Nemamo dovoljno vremena da pokušamo pripremiti sve moguće kapacitete, ali što god budemo mogli brzo “obnoviti” i osigurati se u narednim danima, dobro je. Posebno je ovo bitno za hranu, gdje mi uvozimo većinu hrane iz inostranstva, a čuli smo da su cijene sjemena i gnojiva ove godine povećane preko 100% za ovu godinu za domaće proizvođače.

Bolje je biti spreman, pa i pogriješiti u procjeni, nego dočekati novu krizu nespreman i ovisiti o pomoći drugih zemalja. Treba li paničiti? Ne treba. Ali treba biti spreman za pomoć građanima”, napisao je Hadžić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje