Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Fadil Novalić smatra da TTU i Dita imaju šansu za Aidu nije optimista

Preuzmite sliku

Delegacija Vlade Federacije BiH, predvođena premijerom Fadilom Novalićem, posjetila je danas Tuzlanski kanton, gdje se susrela s kantonalnim premijerom Begom Gutićem i ministrima u Vladi TK, s kojima je razgovarala o stanju u privredi na podučju tog kantona.

Ovo je moj kanton, ali to nije razlog zašto je moja prva posjeta baš ovom kantonu. Razlog je mnogo teži, zato što se TK već duže vrijeme nalazi u jednoj veoma problematičnoj situaciji, tačnije najtežoj u FBiH. Ne gledajući na veliki potencijal koji ima, makroekonomski pokazatelji za TK su negativni. To je kanton koji ima 99.000 nezaposlenih – rekao je premijer Novalić nakon sastanka s delegacijom Vlade TK.

  • 7111
  • Istakao je da je Vlada FBiH svjesna tih problema, kao i činjenice da moraju naći načina kako da pomognu TK.

    Na sastanku je razgovarano o rješavanju problema preduzeća, kao što su “Dita“, “Konjuh“, Tvornica transportnih uređaja (TTU), a premijer Novalić je podvukao da to ne može biti jedinstveno rješenje te da svaka od firmi ima poseban problem, i po dugu i po kapitalu i po mogućnosti da se ponovo vrati na tržište.

    Činjenica je da šansu ima TTU, jer nije potpuno prestao raditi. On se može podići, kao i “Dita” jer je funkcionalna zbog odnosa dugova i kapitala. Ono što danas vidimo je da tvornica obuće “Aida” nema takvu šansu. Rješenje za navedene firme vidimo u mogućnosti kroz stečaj, u jednom slučaju bi to bilo stečajno restrukturiranje, a u drugom bi to bila stečajna likvidacija. Vlada FBiH će pomoći i u izmjeni propisa u tim stečajnim radnjama koje bi trebale biti efikasnije – izjavio je Novalić.

    Naglašava da će se nastojati postići da stečajni proces traje što kraće te da se u roku od šest mjeseci to riješi, a potrebno je načiniti posebne mjere unutra odgovarajućeg zakona.

    Ocijenio je također da je postojeći Zakon o radu nefleksibilan i da će nastojati da se pozabave i rješavanjem tih problema.

    Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić kazao je nakon sastanka da su članovi kantonalne vlade na sastanku stavili akcenat na probleme u privredi i uvezivanje radnog staža radnicima te na Zakon o stečaju.

    – Očekujemo od Vlade FBiH da obezbijedi finansijski aranžman kada je u pitanju uvezivanje radnog staža za radnike na TK. To je zajednički posao i Vlade FBiH i Vlade TK, i nastojat ćemo da taj posao obavimo što brže i što efektnije – potcrtao je Gutić.

    Predsjednik Sindikata radnika “Konjuha“ Mevludin Trakić kazao je da od premijera Novalića očekuju da pomogne u prevazilaženju problema u ovoj fabrici, kao i u ostalim firmama na području TK koje su u problemima.

    Mi smo dobili program konsolidacije i očekujemo da nam pomognu obje vlade, i kantonalna i federalna, da nastavimo proizvodnju – naglasio je Trakić u izjavi Feni.

    Predsjednik Sindikata TTU Tuzla Mehmed Terzić poručio je kako polaže velike nade u premijera Novalića, jer je bio u Nadzornom odboru te firme i smatra ga kompetentnim da riješi njihov problem.

    Upravo u vezi s rješavanjem problema u TTU-u, premijer Novalić je izjavio za Fenu da “TTU ima budućnost“ te da bi rješenje za ovu firmu bio stečaj.

    On je samo zapao u nesretnu privatizaciju, gdje je vrijednost fabrike izašla na privatno vlasništvo, a obaveze su ostale na TTU. Odnos kapitala i dugova nije loš, ali niko ne smije ući u fabriku jer ne zna koliki su dugovi. Stečaj bi bio rješenje, nakon čega bismo našli investitora za ovu firmu – ustvrdio je premijer Novalić.

    Pojašnjava da se stečajni preustroji ne mogu izvesti ukoliko se ne riješi pitanje uvezivanja radnog staža radnika.

    Ne vrijedi ljudima da obavimo stečaj, a da radnici ostanu bez penzije. Zalagat ćemo se zajedno s Vladom TK da riješimo penziono za radnike i nađemo nove investitore – poručio je federalni premijer.

    Osim premijera Novalića, u delegaciji Vlade FBiH koja je danas posjetila TK bili su i dopremijer i ministar trgovine Aleksandar Remetić, ministar za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata Salko Bukvarević, sekretar Vlade FBiH Edita Kalajdžić i savjetnik premijera Goran Miraščić.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje