Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Facebook otvara 1000 novih radnih mjesta u Evropi: Traže programere, inženjere, dizajnere

Preuzmite sliku

Facebook je u utorak objavio da ove godine planira otvoriti hiljadu novih radnih mjesta u Velikoj Britaniji, a ‘pojačanja’ bi, između ostalog, trebala biti angažovana na razvoju alata za uklanjanje štetnih internet sadržaja

Nova radna mjesta bit će otvorena uoči planiranog otvaranja novog ureda u Londonu 2021. godine a njima će se ukupni broj Facebookovih zaposlenika na Otoku povećati na 4.000, piše Novac.hr.

Facebookova poslovna direktorica Sheryl Sandberg službeno će najaviti zapošljavanje dodatnih radnika prije odlaska u Davos na Svjetski ekonomski forum (WEF).

Glavni grad Velike Britanije najveće je Facebookovo inženjersko središte izvan SAD-a.

Prema izvještajima koja se pozivaju na američku kompaniju, više od polovine novih radnih mjesta bit će fokusirano na tehnologiju, uključujući programski inženjering, dizajn proizvoda i nauku o podacima. Novi će se radnici također baviti razvojem aplikacija WhatsApp i Workplace.

Dio novih radnika mogao bi biti angažovan u Facebookovom timu „Community Integrity” koji proizvodi alate za otkrivanje i uklanjanje štetnih sadržaja na platformama poput Messengera, Instagrama i Whatsappa.

Proširenje tog tima vremenski se poklopilo s nastojanjima Facebooka da vratiti povjerenje korisnika nakon skandala s Cambridge Analyticom.

Kompanija se 2018. godine našla na udaru kritika nakon što je otkriveno da je britanska tvrtka za političko savjetovanje Cambridge Analytica dobila pristup podacima 87 miliona korisnika bez njihove privole.

U julu te godine američka Federalna komisija za trgovinu (FTC) odrezala je Facebooku kaznu od pet milijardi dolara zbog nedostatne zaštite korisničkih podataka i zbog kršenja pravno obavezujućeg sporazuma s američkom vladom o zaštiti privatnosti. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje