Utorak, 11. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Evropska komisija: Osigurano 47 miliona eura za podršku BiH na njenom putu ka integraciji u EU

Evropska komisija je usvojila Program za Bosnu i Hercegovinu za 2016. godinu, dodjeljujući 47 miliona eura za podršku Bosni i Hercegovini na njenom putu ka integraciji u EU.

Ovaj Program prati princip politike proširenja “prvo temelji”, tako što se fokusira na područja vladavine prava i temeljnih prava, jačanje demokratskih institucija, dobro upravljanje, ekonomski razvoj i konkurentnost.

Nadovezuje se na programe iz 2014. i 2015. godine u sklopu Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II), koji ukupno iznosi najmanje 165,8 miliona eura za Bosnu i Hercegovinu u periodu od 2014. do 2017. godine.

Programom će se poduprijeti napori Bosne i Hercegovine na razvijanju učinkovite, profesionalne i transparentne državne službe, gradeći time kapacitete javnog sektora da pruža usluge građanima BiH, javlja Anadolija.

Daljom podrškom će se pomoći da se poboljšaju kapaciteti parlamenata u procesu EU integracija na različitim nivoima vlasti diljem zemlje, te će se ojačati sistem javnih nabavki.

EU će također, nastaviti da finansira Međunarodnu komisiju za nestale osobe. Zaštita od poplava i integrisano upravljanje rizikom od poplava su daljnji prioriteti za ovaj program. Program će također podržati provedbu reformi tržišta rada i lokalnog razvoja, kao dio šire Reformske agende, da bi se doprinijelo ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine, kao i stvaranju više radnih mjesta i prosperiteta za sve građane.

Pored toga, finansijska pomoć će biti obezbijeđena za civilno društvo i za podršku učešća Bosne i Hercegovine u agencijama i programima Evropske unije kao što su “Evropa za građane”, “Erasmus +”, “Horizont 2020” i “Kreativna Europa”, od kojih će direktnu korist imati svi građani Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina također koristi podršku EU iz programa višedržavne finansijske pomoći  u okviru IPA II, koji pruža finansijsku podršku na regionalnom nivou. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,